От х:

Днес в x:

Цигански девиз: ако шефът ти не плаща-запали го

БГ ромите внесоха свой оригинален принос в трудовото законодателство на държавата- ако шефът ти не плаща или не плаща навреме-запали го. Нещо такова се е случило на бизнесмена Асен Демирев от Симеоновград, в късния следобед вчера.  Към 17 часа внезапно пламнал бусът паркиран пред къщата му, като потърпевши и комшии видели кой го е запалил.  Извършителят бил младо момче, което хвърлило бутилка със запалителна течност вътре в купето на автомобила. Само бързата реакция на роднините на Асен и пожарната отървала возилото от пълно изпепеляване. След сигнал в полицията, подпалвачът бил задържан...за да бъде освободен само няколко часа по-късно. Доказъл със свидетели, че точно в този момент играел карти на друго място.

В резултат на което днес пък камъни разбили стъклото на жилището на Асен, само на сантиметри от компютъра и който било седнало внучето му.

Авторът на каменната бомбардировка останал незабелязан, но подозренията се съсредоточили в същото лице. Това бил синът на един от работниците на Демирев, който бил ощетен от решението на боса да плати заплатите с известно закъснение „от само няколко дни”. Потърпевшите, които били от ромския квартал на града, не се съгласили с подобна трактовка на трудово правните си отношения с началството и предупредили,  че ще има последици. Паленето на имущество на шефа, била една от тях. Според конвенционалната ромска мъдрост и то не само в Симеоновград, няма начин един патрон да бъде накаран да плаща, особено пък с помощта на закона. Но поне може да бъде накаран да усети загубата и следващия път да се позамисли, довериха запознати с циганските подходи в подобни трудови спорове. Куриозното в случая е че Асен Демирев не е точно патрона-той бил посредникът в осигуряване на хора за ниско квалифициран труд, главно общи работници в дюлгерството и пътното строителство. Той не бил човека с парите,  забавянето им било решение на фирмаджията, при когото били наети ромите. Но ги наемал Асен и неизпълненото обещание рефлектирало върху него.  Макар че, оплаква се Демирев, какво толкова- отлагането било само за 3 дни и изплащането щяло да започне още в началото на идната седмица. „Искам да го видя как ще отложи да нахрани детето си за три дни и после да говори, че е дреболия” вбесено коментира местен бачкатор, който уточни че нямал нищо общо с палежа, но „одобрявал с две ръце”. Трябвало да има последствия иначе всеки щял да се гаври с работниците, допълни той.

 Много други обаче са възмутени от наглото и безнаказано разчистване на сметки, което си позволяват ромите в Симеоновград и пълната безпомощност на полицията да се справи с тях. На практика в града можело да бъде извършено всяко престъпление, дори и пред очите на органите на реда, като още в този момент извършителят има желязно алиби  за пред съда. Спазването на обществения ред пък е най-малката грижа на неумитите българи. Припомня се случаят отпреди няколко дни, когато на международния турнир по борба „6-те великденски ангела” ромските пълчища в публиката нахлуха на тепиха недоволни от съдийско отсъждане. Всичко това на пъпа на центъра пред няколко полицейски патрулки. Наложи се организаторите сами да въдворяват ред, като буквално умоляваха за спокойствие. На никой не му хрумнало смутителите да бъдат експедитивно закопчани и отведени в участъка за беседа. Етническия мир бил по-важен, особено в навечерието на избори.

Р.Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини