От х:

Днес в x:

Стълб виси на магия над препълнен паркинг пред блок

    Бетонен стълб се крепи на ръждясалите си железа и клоните на обгърналото го дърво и може да падне при първия бурен вятър или слабо земетресение. В това са убедени хора от квартала на блок 9 на улица "Видин", посочвайки амортизираното съоръжение. Все още изправената му стойка е резултат по-скоро на магия, отколкото на нормално действащи физични закони, коментират притеснени минувачи. Най-любопитното е, че проблемът интересува най-малко именно живеещите в блока. Спонтанната им реакция при посочването на стълба е „ Ко? Така ли?“ и незаинтересовано подминаване. А той е точно до/над претъпкания паркинг пред блока, през който освен коли, минават ежедневно стотици деца и възрастни.

    Една от причината за липсата на опасения е, че електрическия стълб е на 80 процента закрит от клоните на дървото. Не че отдалече не се вижда оголената му арматура, но все пак комбинацията от железобетон вдъхва сигурност. Докато човек не се приближи. Тогава става видно, че ако от едната страна бетонът е изяден, от другата е целия напукан, а парчетата се откъртват дори при слаб натиск с ръка. Металът пък е силно корозирал и неговата устойчивост е много, ама много под въпрос. „При силен или бурен вятър, което нерядко се случва в Хасково, стълбът може да рухне или да бъде повлечен от пречупеното дърво“, смята читателят ни Иван, който макар и не от махалата, е далеч по-притеснен от опасността, отколкото съседите. Опасенията му не са безпочвени. По време на големия сняг тази зима бяха пречупени дори стоманени стълбове, камо ли ерозирали бетонни такива. Бурите от края на миналата година пък изкорениха и по-здрави дървета от това около стълба.

    Около блока май са най-старите хасковски електрически стълбове защото само бегъл поглед намира още две компрометирани бетонни колони. Същият стълб, че и по-увреден, е точно от другата страна на паркинга, на пресечката със "Сливница". На него се мъдри новичък знак „стоп“, което показва че стълбът е попаднал в полезрението на властта, но явно оттам са го намерили за безопасен. Може би засега е така, защото специално този стълб е почти два пъти по-дебел от събрата си от другата страна и има още мегдан за ерозия. Евентуалното му срутване обаче ще бъде далеч по-катастрофално, защото е по-висок, както и защото е по-тежък. В града на оптимистичния каун обаче песимистичното бъдеще не тревожи никого, просто се чака да се случи, ако може по-далеч след нас, смятат трезвомислещи хасковлии. Тогава може и потоп.

    Р.Филев   

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини