От х:

Днес в x:

Оставят жена инвалид осем месеца без пенсия

28-годишната Иман Аптула от Хасково от осем месеца е със спряна инвалидна пенсия, а от ТЕЛК все още дори не са й определили дата за преглед и ново освидетелстване. Старото ТЕЛК-решение изтекло през февруари тази година, оттогава е спряна и инвалидната й пенсия – 121 лева.

За това сигнализира лелята на младата жена – Нефиде. Иман е с умствена изостаналост, с ръст 117 см и тегло 40 кг. Според старото решение има 96 процента инвалидност, има недоразвит говор, силно ограничена възможност за обучение, неграмотна е. Има нарушена походка, лесно се уморява при придвижване дори на късо разстояние. Това са данните от решение на ТЕЛК от 6 февруари 2012 г. То е със срок 3 години, макар да е очевидно, че едва ли нещо в статуса би могло да се промени през това време.

Бащата на Иман е починал преди 8 години. Майката пък е сляпа, със 100 процента инвалидност и пенсия 255 лв. За двете се грижи Нефиде, която обаче изнемогва. Спасява я помощта от сина и дъщеря й, които са на гурбет в Англия.

“Практиката е месец преди изтичането на старото ТЕЛК решение от комисията да изпратят писмо, в което да насрочат дата за преглед и ново освидетелстване. От февруари го чакаме, но не идва. Ходих в ТЕЛК да питам, но там дори не те изслушват. Вратите са заключени, а ако потропаш, те гонят. Казват ти: Това е положението!”, разказа Нефиде. В отчаянието си тя се обърна към Haskovo.net за помощ.

Репортерите обаче също не успяха да пробият зад заключените врати на ТЕЛК Хасково. Телефоните на комисията пък не отговарят. От централата на болницата признаха, че мисията да се свърже човек с ТЕЛК е невъзможна. Оставяли телефона отворен.

“Не сте само вие. Много хора звънят и се оплакват, но нищо не можем да направим. За съжаление”, обясниха от телефонната централа на болницата.

“Знам, че има проблеми с ТЕЛК. Създадохме нова комисия преди няколко месеца с идеята да тръгне работата, но май нищо не се подобри”. Това пък заяви новият изпълнителен директор на МБАЛ Хасково д-р Георги Гелов, когото потърсихме за каментар. “Знам за проблемите там. Но знаете, досега в болницата имаше двувластие, трудно се решаваше. А и аз все още не съм вписан в Агенцията по вписванията като директор, това ще отнеме няколко дни”, обясни д-р Гелов.

Въпреки това той покани лелята утре да отиде при него, за да реши лично техния проблем. И се зарече до дни да се заеме и с големия проблем с ТЕЛК Хасково.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини