От х:

Днес в x:

Проф. Атанас Тасев: Всички газови проекти на Русия са политически

Руската енергийна дипломация не е това, което се вижда на повърхността

"Руската енергийна дипломация не е това, което се вижда на повърхността", коментира пред "Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той допълни, че тя е високо професионална, многоходова и това, което се вижда на повърхността от обикновения зрител или читател съвсем не е това, което е в основата й.

Той разясни, че ако „Северен поток 2” се очертава като много успешен за Русия, то в същото време Китай отказа да финансира проекта "Силата на Сибир-2", тъй като е в сериозна финансова криза. 

„Това означава, че тя ще намали рязко консумацията на първични енергийни ресурси. Това от своя страна води до преразглеждане и не случайно Русия се обръща и то много категорично към европейския пазар“, посочи проф. Тасев. 

По думите му, всички газови проекти, по които Русия работи, в това число и „Южен“, и „Северен“ и „Турски“ поток, са преди всичко политически, а не икономически проекти.

„Още в момента, когато се заговори за „Южен поток”, имах становище, че той от икономическа гледна точка е безумен, но от геополитическа гледна точка е абсолютно правилен. Обстоятелствата след това потвърдиха тази моя теза“, отбеляза проф. Тасев. 

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини