От х:

Днес в x:

Откриха фестивала на родопското мляко в Момчиловци

    С родопски песни и гайди беше открит фестивала на киселото мляко в родопското село, за който пристигна делегация от Китай. Сред гостите на събитието са директори и представители на корпорация „Брайт“, която произвежда млечен продукт с име „Момчиловци“ в Шанхай и реализира милиони оборот.

    С множество речи и пожелания за бъдещи общи проекти в сферата на туризма и биопроизводството премина официалното откриване. „Една от основните цели на министерството е да развива регионалните местни и туристически продукти и това в Момчиловци е един добър пример“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.Тя подчерта, че вече е налице туристическата карта на България, която ще рекламира и продава регионални туристически пордукти у нас и в чужбина, а Община Смолян е център на район Родопи.

    „До месец ще имаме и представител на министерството на туризма на място така, че да бъдем още по-близо до всички вас и до вашите идеи“, обобщи министърът и изрази оптимизъм, че продуктът между компанията в Китай и Момчиловци ще бъде първият туристически общ продукт, който се развива.

    „Именно традиционните български продукти като киселото мляко, българския дух и традициите, които имаме ние в тази посока ни дават основата на едни дългосрочни и общи туристически продукти, които можем да развиваме заедно с Китай”, каза министър Ангелкова.

    В този дух бяха и речите на главният изпълнителен директор на Bright Food Дун Цин, съветникът по културните въпроси към китайското посолство у нас г-н Ин, както и областния управител на Смолян, кметът на Общината и управникът на село Момчиловци.

    В края на официалното откриване всички заедно свалиха покривалото над голямо гърне с китайски надпис и реклама на млечния продукт с марка „Момчиловци“, произвеждан в Шанхай. Девойка в родопска носия поднесе на гостите на официалната сцена кутийки със сламка и надписи на китайски, за да опитат от китайското мляко.

    Истинското кисело родопско мляко обаче е на светлинни години от вкуса на сладникавата напитка, в която няма нищо българско, освен името на смолянското село. Тя обаче е завладяла китайския пазар, а фестивалът в Момчиловци продължава в следващите три дни до 14 септември с конкурси, кулинарни изложения и шоу, всичко финансирано от компания Bright Food, като част от рекламната им стратегия за още по-мащабни продажби.

    За родопчани остава надеждата, че поне китайските туристи в селото ще са повече от дойните крави, даващи истинското кисело родопско мляко.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини