От х:

Днес в x:

Краставичар атакува кметския стол в Конуш

    Млад земеделец, който отглежда краставици край Конуш, напира да седне на кметския стол в хасковското село. Златко Латунов ще бъде кандидат за управник в конкуренция с настоящия Младен Марчев и още един мераклия за властта.

    35-годишният мъж се занимава със земеделие от няколко години. Това лято отглежда 5 дка краставици, царевица и чушки. По думите му обаче реколтата краставици тази година е изключително зле. Такова чудо не сме видели, жалва се бъдещият кандидат за кмет. На нивата с корнишони помага майка му Елка и племеницата му Недялка Димитрова, понякога се налагало да плащат и на работници за брането, тъй като жените не можели да смогнат. Златко и майка му не могат да си обяснят на какво се дължи лошата реколта. Няма нито количество, нито пък качество. Всички краставичари се оплакват тази година, категорични са Златко и майка му Елка. Според земеделците семето не било читаво, а и в началото на юли паднала градушка и унищожила част от посевите. Наложило се на няколко пъти да пресяват. Това лято на ден от 5-те декара сме брали по 200-300 кг, а миналата година от 3 дка сме стигали тон, прави сравнение Елка. Въпреки че продукцията е малко, изкупната цена на краставиците дори е по-ниска. Тази година килограмът корнишони на едро варирал от 55 до 80 ст, а миналата от 70 ст до 1 лев. Цената на дребно пък е 1.2 лева за килограм.

    Златко и майка му са притеснени дали ще могат да си покрият разходите, тъй като само семето им коствало около 1000 лв. Но имало и още много други харчове – за препарати, пръскане, тор, поливки, надници и други.

    За купувача обаче домашно приготвената туршия от нивата излиза три-четири пъти по-евтино, отколкото от магазина. В домашни условия бурканът излиза около 60 ст – половин килограм краставици и малко подправки, а в магазина е между 1.80 и 2.20 лева, пресмята Златко.

    Друга търговка край хасковското село – Маргарита Филипова пък бе категорична, че нашенци са по-лесни клиенти, отколкото чужденците. Към Маказа оттук минават румънци, руснаци и гърци, но като попитат за цената на зарзавата, все им се вижда скъпо и започват да се пазарят. Докато българите купуват без пазарлък, обясни още жената, на чиято сергия имаше дини, пъпеши, лук, картофи и домати.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини