От х:

Днес в x:

Комисията за защита на потребителите рови чейнджа, велотърговците и туроператорите

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки на обменните бюра в цялата страна. Поводът за ровенето е активния туристически сезон по морето, но и кризисната ситуация в Гърция.Според експертите икономическата атмосфера в южната ни съседка вероятно ще доведе до по-активното търсене на тези услуги.

В чейндж бюрата инспекторите ще следят за коректното представяне на информацията за валутния курс, както и за това дали потребителите не се въвеждат в заблуда при обмяната на валута.

Другата лятна инициатива, която КЗП стартира, е свързана с безопасността.

Велотърговците ще бъдат проверявани за това дали предоставят необходимата информация на клиентите относно безопасната употреба на велосипедите и притежават ли необходимите документи, удостоверяващи съответствието на стоките с изискванията за безопасност.

Още в началото на летния сезон Комисията започна серия от подобни проверки. В последните три месеца са извършени 8151 инспекции, при които са съставени 717 акта за нарушения. 641 от проверките са по направлението „Безопасност на стоките и услугите”, като съставените актове за нарушения са 60. Издадени са заповеди за забрана и изтегляне от пазара на 21 опасни стоки.

Във връзка с инициативата за проверки на детски стоки за свободното време и по-конкретно ролкови кънки, тротинетки и скейтборди, проверяващите са засекли, че по-често търговците са коректни откъм документи с които могат да удостоверят, че предлаганите стоки са безопасни.

Разкрит е обаче и случай на нередност. Инспекторите са засекли предлагане на скейтборд, за който търговецът не е успял да докаже, че е безопасен и поради това е предприел доброволни мерки за унищожаването на наличните количества от модела.

В рамките на кампанията за проверки на увеселителни съоръжения за деца са извършени 55 инспекции.  В 7седем от случаите са установени нередности и са предприети административни мерки. При четири от тях временно са спрени съоръженията. До крайната мярка се е стигнало заради липсата на документи, които да доказват съответствието с изискванията за безопасност на атракционите.

Извършени са и 1324 инспекции в заведения за хранене и развлечения, места за настаняване, туроператори и турагенти. Съставени са 124 акта за нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на изискванията за определената му категория, или изобщо не е категоризиран.

В някои заведения инспекторите са установили лист и карт-менюта с липсващи цени или грамажи, друга от засечените врътки е обявяване на цените на предлагания асортимент в цени в евро, което заблюждава потребителите.

Заради тези нарушения 12 от проверените обекти за затворени.

От проверките по морето за нередности по настаняването, инспекторите са получили много сигнали за дублиране на резервации, липса на меню на български език, както и за лоши условия в места за настаняване и отдаване под наем на мотори и скутери, без обявени цени за услугата и неиздаване на касов бон.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини