От х:

Днес в x:

9 °C

Момичешки играчки, момчешки играчки или просто играчки

 

На днешния ден на много от нас ще ни се прииска да зарадваме децата около нас с някое подаръче. Замисляли ли сте се обаче как избираме играчките? Кое  влияе при избора ни?

Голяма част от магазините за деца имат една и съща идея за подредбата на секторите си. „Розов“ сектор за момиченца и „син“ сектор за момченца. Какво се случва обичайно? Бързо преминаване през цвета, който не е предвиден за нашия пол дете и концентрация само в означените като подходящи играчки. Защо обаче да изграждаме на децата си такъв тип нагласи? Играчките имат ли пол?

Моят отговор e - не. Напълно погрешно е да формираме у децата съзнанието за такъв тип ролево разделение. Момиченцата играят с кукли и колички, момченцата с камиони и топки. Нима в днешно време порасналите момченца не помагат в отглеждането на децата, не бутат колички, не хранят и обличат деца, не готвят (в много случаи на професионално ниво дори по-добре от жените)? За жените да не говорим. Преди доста десетилетия започнаха да вършат всичко наравно с мъжете. Не карат ли коли, камиони, автобуси; няма ли женски футбол...

Преднагласите към играчките са напълно остарели и неверни по отношение на актуалното състояние на обществото ни. Безкрайното преповтаряне на едни и същи модели само води до безсмислени фрустрации в ранна възраст, а при някои хора и като възрастни. Заложените предварителни модели в главите ни могат много да ни пречат и като пораснали. Да провокират излишни въпроси от типа: кое е мъжка и кое женска работа? Някой все още има ли съмнение, че работата се върши от този, който може да я свърши в момента, независимо от пола му.

Децата имитират всичко, което правят възрастните. Приемат ролите, които виждат вкъщи, в училище, на улицата, в обществото като цяло. Вината  да си мислят, че една играчка или игра е за момчета, а друга за момичета, е изцяло на големите. Никое дете не се ражда със сексистки идеи в главата. Всички малки проявяват еднакво любопитство към всичко, което ги обгражда. Колкото по-богат избор им се предлага, толкова повече умения развиват. Защо момиче да няма конструктор? Толкова е важно всички да развият пространствената си ориентация, математическото си мислене. За момчетата от своя страна изобщо не е излишно да им се предостави възможността да изразят емоции на привързаност и нежност, да погушкат кукла или мече. Кой казва, че момчешките емоции трябва да са скрити. Както знаете “момчетата не плачат“...

Момчетата с конструктори, момичетата с куклички. Защо? И докога?

Наскоро една майка почти разплакана ми разказа, че всички от класа на детето и го наричали „женчо“, защото не обичал да играе футбол. Очевидно в главите на тези малки същества някой е вкарал идеята, че на 8 години, ако не играеш футбол, значи си жена.  Тогава порасналите жени, които играят футбол, сигурно са маскирани мъже. Друг случай, който изниква в спомените ми е как един баща се притесняваше, че момченцето му искало да бута бебешка количка. Докато се притесняваше, той самият буташе количка и беше с майките в парка.  Да се поддържа изкуствено това разделение е напълно излишно. Обществото отдавна се промени, а и да не е на места, ще се промени. Безумно е да се смята, че играчките предопределят някакъв тип сексуалност.

Игрите трябва да се класифицират според уменията, които развиват. Има места, на които това вече се случва. Например: играчка, която развива финната моторика, игри за грубата моторика, за пространствената ориентация, за изразяване на емоциите и т.н...

Сексистките послания не зависят само от нас. Рекламите на детски играчки са типичен пример. Рядко ще се види момченце, което храни кукла или момиченце, което реди конструктор. На ниво семейство обаче може да се постигне много. Не отказвайте на детето си възможността да опознае, колкото се може повече предмети от реалността, само защото без да искате продължавате да преповтаряте заучени традиционни роли. Нито бащите вече  са мълчаливи студени работници, които учатстват в отглеждането на децата рядко с по някой шамар, нито майките са безпомощни домашни прислужници и детегледачки.

Детската играе е спонтанна и безполова, стига да бъде разрешена първично.

Нека днес пазаруваме мъдро!

Играчките не са за момичета и за момчета. Играчките са за игра.

Честит празник на децата!

Жанета Матанова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Съ
  Съгласна
  1 -1
  13:01, 1 юни 2015
  Отново интересна статия! Браво! Много сме консервативни в това отношение. Съгласна съм, играчките са безполови, но не бих купила кукла на момче.
  • Ye
   Yes
   0 -1
   13:18, 1 юни 2015
   Да, разбира се. Причината е, че като купуваме играчка, правим избор вместо детето. Не купуването е важно при играчките, а играта с тях, само напомням. По мое скромно мнение момчетата наистина предпочитат коли и водни пистолети, момичетата бебета и кукленски сервизи. И слава богу, това не пречи да има жени шофьори или мъже готвачи. От друга страна на жените космонавти определено им е трудно...
 • 2
  Ма
  Майка
  1 -1
  13:16, 1 юни 2015
  Надявам се, че няма да му я изтръгнете от ръцете, ако сам посегне обаче;) Защо пък момче да не играе с кукла:)
 • 3
  Tr
  Trial
  0 0
  12:12, 27 сеп 2019
  Ууу, и в Кърджали имало джендъри, браво! (иронично)

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини