От х:

Днес в x:

Момичешки играчки, момчешки играчки или просто играчки

 

На днешния ден на много от нас ще ни се прииска да зарадваме децата около нас с някое подаръче. Замисляли ли сте се обаче как избираме играчките? Кое  влияе при избора ни?

Голяма част от магазините за деца имат една и съща идея за подредбата на секторите си. „Розов“ сектор за момиченца и „син“ сектор за момченца. Какво се случва обичайно? Бързо преминаване през цвета, който не е предвиден за нашия пол дете и концентрация само в означените като подходящи играчки. Защо обаче да изграждаме на децата си такъв тип нагласи? Играчките имат ли пол?

Моят отговор e - не. Напълно погрешно е да формираме у децата съзнанието за такъв тип ролево разделение. Момиченцата играят с кукли и колички, момченцата с камиони и топки. Нима в днешно време порасналите момченца не помагат в отглеждането на децата, не бутат колички, не хранят и обличат деца, не готвят (в много случаи на професионално ниво дори по-добре от жените)? За жените да не говорим. Преди доста десетилетия започнаха да вършат всичко наравно с мъжете. Не карат ли коли, камиони, автобуси; няма ли женски футбол...

Преднагласите към играчките са напълно остарели и неверни по отношение на актуалното състояние на обществото ни. Безкрайното преповтаряне на едни и същи модели само води до безсмислени фрустрации в ранна възраст, а при някои хора и като възрастни. Заложените предварителни модели в главите ни могат много да ни пречат и като пораснали. Да провокират излишни въпроси от типа: кое е мъжка и кое женска работа? Някой все още има ли съмнение, че работата се върши от този, който може да я свърши в момента, независимо от пола му.

Децата имитират всичко, което правят възрастните. Приемат ролите, които виждат вкъщи, в училище, на улицата, в обществото като цяло. Вината  да си мислят, че една играчка или игра е за момчета, а друга за момичета, е изцяло на големите. Никое дете не се ражда със сексистки идеи в главата. Всички малки проявяват еднакво любопитство към всичко, което ги обгражда. Колкото по-богат избор им се предлага, толкова повече умения развиват. Защо момиче да няма конструктор? Толкова е важно всички да развият пространствената си ориентация, математическото си мислене. За момчетата от своя страна изобщо не е излишно да им се предостави възможността да изразят емоции на привързаност и нежност, да погушкат кукла или мече. Кой казва, че момчешките емоции трябва да са скрити. Както знаете “момчетата не плачат“...

Момчетата с конструктори, момичетата с куклички. Защо? И докога?

Наскоро една майка почти разплакана ми разказа, че всички от класа на детето и го наричали „женчо“, защото не обичал да играе футбол. Очевидно в главите на тези малки същества някой е вкарал идеята, че на 8 години, ако не играеш футбол, значи си жена.  Тогава порасналите жени, които играят футбол, сигурно са маскирани мъже. Друг случай, който изниква в спомените ми е как един баща се притесняваше, че момченцето му искало да бута бебешка количка. Докато се притесняваше, той самият буташе количка и беше с майките в парка.  Да се поддържа изкуствено това разделение е напълно излишно. Обществото отдавна се промени, а и да не е на места, ще се промени. Безумно е да се смята, че играчките предопределят някакъв тип сексуалност.

Игрите трябва да се класифицират според уменията, които развиват. Има места, на които това вече се случва. Например: играчка, която развива финната моторика, игри за грубата моторика, за пространствената ориентация, за изразяване на емоциите и т.н...

Сексистките послания не зависят само от нас. Рекламите на детски играчки са типичен пример. Рядко ще се види момченце, което храни кукла или момиченце, което реди конструктор. На ниво семейство обаче може да се постигне много. Не отказвайте на детето си възможността да опознае, колкото се може повече предмети от реалността, само защото без да искате продължавате да преповтаряте заучени традиционни роли. Нито бащите вече  са мълчаливи студени работници, които учатстват в отглеждането на децата рядко с по някой шамар, нито майките са безпомощни домашни прислужници и детегледачки.

Детската играе е спонтанна и безполова, стига да бъде разрешена първично.

Нека днес пазаруваме мъдро!

Играчките не са за момичета и за момчета. Играчките са за игра.

Честит празник на децата!

Жанета Матанова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Съ
    Съгласна
    1 -1
    13:01, 1 юни 2015
    Отново интересна статия! Браво! Много сме консервативни в това отношение. Съгласна съм, играчките са безполови, но не бих купила кукла на момче.
    • Ye
      Yes
      0 -1
      13:18, 1 юни 2015
      Да, разбира се. Причината е, че като купуваме играчка, правим избор вместо детето. Не купуването е важно при играчките, а играта с тях, само напомням. По мое скромно мнение момчетата наистина предпочитат коли и водни пистолети, момичетата бебета и кукленски сервизи. И слава богу, това не пречи да има жени шофьори или мъже готвачи. От друга страна на жените космонавти определено им е трудно...
  • 2
    Ма
    Майка
    1 -1
    13:16, 1 юни 2015
    Надявам се, че няма да му я изтръгнете от ръцете, ако сам посегне обаче;) Защо пък момче да не играе с кукла:)
  • 3
    Tr
    Trial
    0 0
    12:12, 27 сеп 2019
    Ууу, и в Кърджали имало джендъри, браво! (иронично)
Последни новини