От х:

Днес в x:

ОДЗ "Зорница" рецитира „Аз съм българче“ с още 30 хиляди по света

28 подгответа хорово рецитираха Аз съм Българче


Децата на „Зорница“ припомниха на хасковлии, че сме българи, с хорово рецитиране на великото стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче“, заедно с още 30 хиляди души у нас и в чужбина. „Зорница“ бе единствената хасковска забавачка, която се включва в дългогодишната инициатива на Образователния портал Академика БГ. Съгласно традицията, всяка година навръх Деня на детето и в навечерието на Денят за падналите за свободата на България, се провежда едновременно рецитиране на емблематичната Вазова творба. Рециталът е не само в един и същи ден, а и в един и същи час, независимо къде по земното кълбо се намират деклараторите.

Акцията е насочена към детски градини и ученици от 1-ви до 12-клас. Включват се поне 30 хиляди души, като очакванията са тази година да са повече. Изискванията към участниците са прости-предварително записване на броя на рецитиращите деца в електронната страница на Образователния портал. Снимките на всички деклариращи ще бъдат разпространени по света като посланици на българщината, а заведението получава електронна грамота за участието.

„Зорница“ е първата хасковска градина въобще, която се озовава на призива, като в едновременната декларация се включиха децата от подготвителна А група. Точно в 10 часа те изрецитираха гладко и без запъване всички 4 куплета и то при условие, че повечето съвременници не знаят повече от 1. Разбира се има и „българи“, които даже не подозират, че съществува подобно стихотворение. За опресняване на паметта и самосъзнанието им, поместваме пълния текст отдолу.

В Зорница научили строфите на Дядо Вазов още в началото на учебната година. И вече ги рецитирали публично-за националния празник на България 3-ти март.

Едновременното рецитиране на „Аз съм българче“ е без аналог в нашата история. Започва почти апокрифно, с единични участници от страната. Впоследствие инициативата се разпространява и сред българите в чужбина, а тази година ще получи и институционално признание. Група деца от столицата ще рецитират „Българчето“в Народното събрание, където ще бъдат приветствани лично от неговия председател г-жа Цецка Цачева.

Г.Христов

Аз съм българче

Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
мойта родина е мила.

Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам –
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.

После градината продължи с празник за Деня на детето
В карнавала имаше пирати, чудовища и неизбежния супермен

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Vl
    vladi_1433163448
    1 0
    15:45, 1 юни 2015
    браво уааааааааа
  • 2
    Vl
    vladi_1433163448
    1 0
    15:49, 1 юни 2015
    да ттттта *** мамата ша ви *** мамата уе мърши
Последни новини