От х:

Днес в x:

7 °C

Димитровградчанин се разведе с живота на 69, омръзнал му

Няма светлина в тунела за хората от третата възраст

Димитровградчанин избра да се разведе с живота без дела, фанфари и късане на нервите на близки и роднини. 69-годишният Радил Данев Радилов тихо напуснал този свят завчера сутринта, като скочил в кладенеца на селската си къща във Воден. Човекът отдавна говорил, че ще си вземе последно сбогом, защото не бил доволен от живота. Омръзнала му постоянната самота и всички дребни несгоди, които не давали перспектива за бъдещето на хора в неговата възраст. Не виждал нищо розово и не чакал нищо хубаво. Само се чудил как да напусне този свят-с ток, с лекарства или въже. Накрая избрал вода.

Тези неща Радил говорил от много месеци насам и хората от Воден били свикнали. Не му вярвали особено, защото не виждали какъв му е проблема. На Радил му бил спестена главната причина за нещастието на повечето хора в България-недоимъка. Взимал повече от 400 лв пенсия, имал занаяти с които можел да си докарва добри пари-автомонтьор, шлосер, заварчик. Бил относително здрав – сам можел да се оправя и не бил затиснат от „някоя лоша болест“. Имал живи и здрави син и дъщеря с внуци, те пък имали апартаменти в Хасково и Димитровград. Наистина, Радил бил разведен от много години със съпругата си, но изглеждало сякаш свикнал, пък и времето лекува, разсъждавали воденци. Категорично отхвърлиха предположението че не се разбирал с децата си и те не го поглеждали. „Тази зима бе при тях, не знам точно сина или дъщерята, но изкара целия сезон извън село“ категоричен е кметът Богдан Кирев. Всеки уикенд пък сина му идвал на село при баща си.

Хората обаче си спомнили за мрачния песимизъм на Радил когато вчера не го видели цял ден. Мъжът имал навика да обработва градината пред къщата си и да посещава местното заведение. Липсата му направила впечатление на съсед, който звъннал на сина му. Младият мъж бил в Северна България и оттам се обадил на кмета, като помолил да проверят как е баща му. Селският първенец отишъл лично. Веднага разбрал каква е работата след като видял цървулите и бастуна на Радил пред дворния Геран. После забелязал и писмото закачено на капака. В него възрастния мъж обяснява че не му се живее повече и не иска да обременява себе си и другите, като продължава. Обяснява какво ще направи и дава инструкции как и къде да го погребат. „Докарахме я дотам, живота да омръзва на млади хора, къде живеем“ покрусено говореха съселяни на възраст доста над Радиловата. Сега си обяснили защо от семействата им младите бягали в чужбина и не искали да се връщат, въпреки че според дядовците България е „най-убава“. Там може и да не им е убаво ама поне ще се живи, примирено заключават старците.

Няма данни за насилие по тялото. Смъртта вероятно е настъпила вчера сутринта или най-рано в неделя вечерта, защото тялото е било относително запазено. За измъкването му е била мобилизирана димитровградска пожарна, която изпомпала водата от дълбокия кладенец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ни
  Никодимчо
  9 0
  16:06, 19 май 2015
  Човекът е бил в тежка депресия - не е трябвало да се неглижират суицидните му намерения, а да потърсят психиатрична помощ.
 • 2
  Ал
  Алоу
  13 0
  21:25, 19 май 2015
  "Димитровградчанин се разведе с живота", ти сериозно ли ???
  Може ли да се разведеш с главата си ?
 • 3
  Га
  Галина
  7 0
  21:39, 19 май 2015
  Невероятно е и първото изречение!!! И не е селската, а родната му къща!!! И много се съмнявам, че тихо се напуска този свят, като скочиш в кладенец!
 • 4
  So
  sony09_1432329725
  2 0
  00:11, 23 май 2015
  лека ти пръст чичо Радиле ти беше добър човек

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини