От х:

Днес в x:

Малки и големи християни ни напомниха за Баташките мъченици

Децата напомниха на възрастните за тяхната историческа памет

Малки и големи Християни днес си направиха труда да напомнят на поколенията за един от най-мрачните и кървави страници в българската история-Баташкото клане. Децата от хасковското неделно православно училище "Покров Богородичен" към храма "Св.Архангел Михаил" водени от преподавателя си отец Никола, прекосиха целия град носейки иконата „Св. Баташки мъченици”. Литийното шествие тръгна от параклиса Св. Трифон на Кенана и завърши на монумента Св. Богородица на Ямача. Тъжният поход отдаваше дължимото на хилядите мъченици изклани в Батак от турския башибузук. Зверството става по време на Априлското възстание през 1876-та година. Градът е един от първите обявили независимост, но 10 дни по-късно при потушаването на въстанието в района, след пет денонощия на кървави боеве с турската армия, Батак е сринат със земята. Изпепелени са близо 800 къщи, а от 7 хил. души, оцеляват едва 1200.

Църквата Св. Неделя пък се превръща в емблема на града и българската свобода. В нея са били обрградени и впоследствие брутално изтребени над 2000 души-бунтовници, жени, деца и старци. За убийците е нямало значение виновен или не е потърсилият спасение при Исус. Сечта е била за назидание. Според кореспондента на британския вестник Дейли нюз, посетил Батак непосредствено след зверствата, гледката е била покъртителна. Тела на възрастни и дечица са били нарязани на парчета и оставени да гният в храма. Отвсякъде от църквата Света неделя се стича кръв, все едно самия храм плаче с кървави сълзи. Широкото отразяване на зверствата на турците водял до небивал взрив на негодувание в напреднала Европа. Виктор Юго призовава своето и европейските правителства да се намесят в прекратяване на варварствата. Кланетата в България свалят от власт може би единствения британски премиер подал оставка заради външно-политически проблем. При това един от най-успешните-Бенджамин Дизраели. На последвалите избори той губи в така наречената Мидлотианска кампания, в която неговия опонент Уилям Гладстоун заклеймява англичаните, че животът на българите е не по-малко ценен от техния и затова убийствата не трябва да се разминат безнаказано. За пръв път от половин век Великобритания изоставя покровителстваната от нея Османска империя, а побеснялата от негодувание Русия напада азиатската деспотия. След победоносната война идва и свободата на България. А Батак бива запомнен с това, че свободата не ни е подарък, а за нея са загинали много хора. 

Учудващото е че официалното признаване на Баташкото клане и канонизирането на неговите мъченици идва много късно. Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 година.[1] Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през 2006 г. Идеята за подобна икона се е родила през 2004 г. в България. Светият Синод на Българската православна църква пък решава да канонизира за светци Баташките мъченици едва през 2011 год.

Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици. Помнят се зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов - жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите - Иван, Илия, Никола и други. Паметта на загиналите се почита официално на 17 май. 

Г.Христов

Кръстът и иконата пресякоха града в чест на Светите Баташки мъченици
Включиха се десетки възпитаници на неделното училище, водени от преподавателя Отец Никола
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Pi
    Pinochet
    15 -5
    18:51, 17 май 2015
    В действителност клането е извършено от башибозук, състоящ се главно от ****** - българомохамедани от съседните села и ц*****, под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. Според различни оценки, около 5,000 души от селото са избити, като българските жертви в цяла България по време на Априлското въстание са между 15,000 и 25,000 души.
    • Ja
      Jack Bauer
      10 -7
      20:43, 17 май 2015
      От 8000 - 9000 хиляди души в Батак, са останали 1200. Клането може да е извършено от башибозук, но редовната армия е оградила Батак, за да е сигурно че някой няма да избяга.
  • 2
    Pi
    Pinochet
    13 -20
    18:57, 17 май 2015
    Български тюрколози, които са виждали част от архи... Виж коментара
    • Ja
      Jack Bauer
      17 -7
      20:39, 17 май 2015
      Чудя се кой ли манипулатор те е манипулирал, че да пишеш такива врели-некипели?
      1. На Русия едва ли й е трябвало повод на обяви "така чаканата поредна война на османската империя."
      2. Ако приемем, че е така, защо войната почва след 2 г., а не веднага?
      3. И аман вече от тези турски архиви, дето са ги виждали само малък брой хора и то само отявлени туркофили.
    • Pi
      Pinochet
      9 -4
      07:26, 18 май 2015
      Недейте толкова да скачате да защитавате руснаците,манипулирани сте вие.За толкова години са успели да ви натъпкат главите с руска пропаганда.И кое е манипулация?-че ****** и ц***** са ни клали ли?Като чуете Русия и забравяте ,че има и България...Още през 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул в Белгард.

      Паралелно с църковните борби се развива и революционното ни движение, възприело изцяло линията на Георги Раковски за освобождение със собствени сили и средства. Начело на БРЦК са негови ученици, а ръководителят Васил Левски неслучайно предупреждава, че „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.”

      След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд и лично назначава състава.

  • 3
    18
    1878
    19 -6
    20:25, 17 май 2015
    Към всички които поругават паметта на Баташките мъченици и отричат турското робство - марш към Капъ куле родоотстъпници и изроди. Нека ви обиждат там османлийте с рязаните цеви .
  • 4
    Do
    do 1878
    5 -15
    20:48, 17 май 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 18
      1878
      6 -3
      20:58, 17 май 2015
      Щом искаш да духаш проблема е твой
    • Ja
      Jack Bauer
      16 -2
      21:06, 17 май 2015
      Да така е. Вие сте родени тук и никой не ви пъди. 1878 може би визира конкретни хора, а именно - тези които изопачават историята, тези които гледат интереса на Турция, а не на България, тези които насаждат омраза и печелят от това и т.н. и т.н. Такива хора нямат място тука. Ние всички сме родени тук. Нека се уважаваме, нека обичаме родината си и да се грижим за нея. Ако сами не си помогнем, няма кой. А който смята друга някоя държава за своя родина - прав му път.
  • 5
    18
    1878
    15 -5
    21:30, 17 май 2015
    Напълно споделям твоя коментар приятелю Бауер . Аз като човек обичащ майка България ще помня и предавам Баташкото клане .Никои не може да ни променя историята .
  • 6
    Лн
    лнлнлйилбой
    0 0
    23:10, 17 май 2015
    Помни и как чуках майкати цял свят миали напреде а вие българите мислите с гъзъовете напред ето каде е разликата ви с затова всички ще ви ебат с това мислене сте за никаде път без изхлд с този манталитет
Последни новини