От х:

Днес в x:

Румънските учители вече по-богати от българските

Средно европейското възнаграждение на учителя е с около 8 пъти по-високо от българското, обяви председателят на Синдикат "Образование" Юлиян Петров.

Той се възмути, че кметът на Хасково без свян казал "богат съм, защото съм кмет, ако бях учител, щях да бъда беден". Петров изтъкна, че учителите притежават богатството на духовните ценности, но и те са най-голямото богатство на тази държава. Оцелели са през годините на Прехода, в годините на социализма, оцелявали и днес.

Петров алармира, че българските учители вече са по-бедни от румънските си колеги.

"Директорите на детски градини и училища и сега не знаят до кога ще дискриминират труда им единствено по броя на учениците", каза той. Учителите пък не били сигурни дали ще доживеят високата си пенсионна възраст, както и дали ще успеят да балансират семейния си бюджет.

Синдикатът вече 26 години се стреми да бъде честен и безкомпромисен. "Освен борбата със страха, учителят трябваше да учи учениците на вяра в обществеността", върна се назад в годините Петров. Безброй били опитите за пренаписване на историята от политици. Опитали се дори да променят идеите на Ботев и Левски. 
Днес визията на синдикалиста се различава коренно - въпросът пред него е как да опази свободата.

85 000 учители работят в средното образование в момента и 23 790 преподаватели във всички учебни заведения. Учителите са намалели със 70% от 2000 г., преподавателите обаче са се увеличили с 5% за 15 години.

В детските градини има 240 000 деца, учениците са около 750 000, а студентите приблизително 270 000. Данните сочат, че от 2000 г. децата в детските градини са се увеличили с 20%, учениците пък са намалели с 40%. Студентите са с 12% повече.

Тревожното е, че 17 400 ученици са напуснали систематаза последната година, а за последните 15 години броят им достига 371 000 общо. Изпадналите от системата са основно ученици от ромски семейства.

Главният секретар на МОН Красимир Вълчев намира тенденциите за тревожни, но можело да бъдат и по-сериозни, ако не работели със социалните партньори.

"С неприкрита доза скромност ще кажа, че заедно сме направили така, че средствата за образование да бъдат малко повече, всички да се отнасят с по-голямо уважение към учителите и да не забравяме, че училищата и детските градини продължават да бъдат най-значимите институции за социалното развитие на страната", коментира той.

Конференцията бе тържествено открита с изпълнението на децата от Национално музикално училище "Любомир Пипков". Отец Кирил отслужи водосвет за здраве и благослови присъстващите. "Нека да възпитаваме нашите деца религиозно и нравствено!", призова той.

С присъствието си събитието уважиха още председателят на Съюза на работодателите Надежда Николчева и председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов.
Поканените министри не дойдоха.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини