От х:

Днес в x:

5 °C

Георги отново №1 в Хасково, 200 хиляди празнуват имен ден в страната

Миряни населиха храмовете да почетат Свети Георги и именниците му

За поредна година името Георги е №1 сред жителите на Хасковско. Въпреки липсата на официална информация от ГРАО Хасково, по кръщелните свидетелства издадени от православната църква броят на Гергьовците и техните производни е поне 3000 души в епархията, изчисляват свещеници. Само по себе си името Георги в региона е почти равно с това на най-големия конкурент в лицето на Иван, но що се отнася до именниците днес, разликата е много по-голяма. Днес празнуват още Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, но и Генчо. Може би изненадващо, но днес на опъване на ушите ще бъдат подложени също и всички които се казват Галя и Гинка и естествено тези с по-архаични или прекалено модернистични имена като Гюрга, Георгия/Джорджия и ... производните им. Днес десетки именници и техните близки препълниха хасковските храмове за да запалят свещ и се помолят за здраве за техните Победоносци.


В страната българите, които се казват Георги са цели 171 356, а заедно с посочените по-горе производни, днес Гергьовден ще празнуват поне 200 хиляди души. В това отношение името на храбрия светец-покровител на войската, категорично оглавява класацията на най-разпространените български имена, особено мъжките, изпреварвайки дори считаното за най-популярно родно име Иван, уточняват от Националния статистически институт. Единственото по-популярно от Георги в България е....неговият имен ден. За разлика от другите именни дни, Гергьовден се празнува от всички българи, от всякакво вероизповедание. Това е и единственият имен ден, който е национален празник и единственият чиято дата е закована на 6-ти май без глупавите дебати за стар и нов стил. Единственото пък което не могат да правят Гергьовците днес е да се скрият. По стара традиция на този ден се ходи без покана на гости, а именника получава опъване на уши, дори и без да е „заслужил” или окъпване във вода.


В буквален превод името Георги означава земеделец. Образувано е от гръцките думи "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя". Аурата на Гергьовците обаче е далеч по войнствена и не напразно той е покровите на армиите, а в някои страни и на войната. Причината е, че оригиналният Георги е бил воин и впоследствие военначалник в римската армия на император Диоклециал през 284-та година след Новата Ера. Станал военен трибун едва на 20 години. Обезсмъртен е в мита за Свети Георги и Ламята, която била поразена от копието на воина. Оттогава обявеният за светец от християнската църква войник, неизменно е изобразяван по иконите като ездач с ореол на главата, дълго копие в ръката и мъртво чудовище в краката. За свещеноста на името по целия свят говори факта, че Свети Георги Победоносец е покровител на на България, Англия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

Чест и слава на светеца и неговите съименници, на този ден и всеки ден.

Haskovo.net

Светията е най-популярния в целия свят и покровител на България
Шествието в храмовете започна още от сутринта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини