От х:

Днес в x:

Георги отново №1 в Хасково, 200 хиляди празнуват имен ден в страната

Миряни населиха храмовете да почетат Свети Георги и именниците му

За поредна година името Георги е №1 сред жителите на Хасковско. Въпреки липсата на официална информация от ГРАО Хасково, по кръщелните свидетелства издадени от православната църква броят на Гергьовците и техните производни е поне 3000 души в епархията, изчисляват свещеници. Само по себе си името Георги в региона е почти равно с това на най-големия конкурент в лицето на Иван, но що се отнася до именниците днес, разликата е много по-голяма. Днес празнуват още Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, но и Генчо. Може би изненадващо, но днес на опъване на ушите ще бъдат подложени също и всички които се казват Галя и Гинка и естествено тези с по-архаични или прекалено модернистични имена като Гюрга, Георгия/Джорджия и ... производните им. Днес десетки именници и техните близки препълниха хасковските храмове за да запалят свещ и се помолят за здраве за техните Победоносци.


В страната българите, които се казват Георги са цели 171 356, а заедно с посочените по-горе производни, днес Гергьовден ще празнуват поне 200 хиляди души. В това отношение името на храбрия светец-покровител на войската, категорично оглавява класацията на най-разпространените български имена, особено мъжките, изпреварвайки дори считаното за най-популярно родно име Иван, уточняват от Националния статистически институт. Единственото по-популярно от Георги в България е....неговият имен ден. За разлика от другите именни дни, Гергьовден се празнува от всички българи, от всякакво вероизповедание. Това е и единственият имен ден, който е национален празник и единственият чиято дата е закована на 6-ти май без глупавите дебати за стар и нов стил. Единственото пък което не могат да правят Гергьовците днес е да се скрият. По стара традиция на този ден се ходи без покана на гости, а именника получава опъване на уши, дори и без да е „заслужил” или окъпване във вода.


В буквален превод името Георги означава земеделец. Образувано е от гръцките думи "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя". Аурата на Гергьовците обаче е далеч по войнствена и не напразно той е покровите на армиите, а в някои страни и на войната. Причината е, че оригиналният Георги е бил воин и впоследствие военначалник в римската армия на император Диоклециал през 284-та година след Новата Ера. Станал военен трибун едва на 20 години. Обезсмъртен е в мита за Свети Георги и Ламята, която била поразена от копието на воина. Оттогава обявеният за светец от християнската църква войник, неизменно е изобразяван по иконите като ездач с ореол на главата, дълго копие в ръката и мъртво чудовище в краката. За свещеноста на името по целия свят говори факта, че Свети Георги Победоносец е покровител на на България, Англия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

Чест и слава на светеца и неговите съименници, на този ден и всеки ден.

Haskovo.net

Светията е най-популярния в целия свят и покровител на България
Шествието в храмовете започна още от сутринта
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини