От х:

Днес в x:

БСП дава свобода на структурите си за коалиции с АБВ на местния вот

БСП дава свобода на местните си организации да влизат в коалиции с други партии за местния вот, но само в подкрепа на лявата социална политика. Говорителят на партията Атанас Мерджанов обяви решението още преди началото на днешното закрито заседание на Националния съвет на БСП, който утвърди коалиционната рамка за участие в местните избори наесен. 

Подготовката за предстоящите местни избори не търпи отлагане, каза лидерът на БСП Михаил Миков при откриване на заседанието на пленума. "От тук нататък предстои много работа и Националният съвет, областните председатели, общинските ръководства, всички имат своя ангажимент по отношение на политическата декларация на конгреса, по разясняване Резолюцията за участие в местните избори, които да бъдат съчетани с нетърпящото отлагане подготовката за местните избори", заяви той.

Коалиционната рамка дава достатъчно широка възможност за споделяне на всички леви отговорности към обществото, коментира Атанас Мерджанов. Според него АБВ ще може да бъде партньор на БСП в местния вот, но само там, където се споделят левите политики, а кандидатурите на кметовете са съобразени с левите стандарти, утвърдени от конгреса на БСП за местната власт.

Според заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов, са възможни коалиции с други партии освен АБВ по места, но само в името на лявата социална политика. Общинските листи на БСП ще са съставени изключително с кандидати от коалиция "БСП Лява България".

Приета е била коалиционна рамка за участието на БСП в "Местни избори - 2015". В документа се отбелязва, че е необходимо максимално обединяване на ляво настроените избиратели около БСП. Партията ще търси съюзници с ясен политически облик и с които да може да провежда лява следизборна политика. Потенциалните коалиционни партньори са партиите от коалиция "БСП Лява България", партии с ясна политика и доказали своята защита на социалните ценности, както и партии, които могат да
предложат изявени личности с висок професионализъм. БСП ще продължи диалога и ще търси партньорство с гражданските организации.

В същото време зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира пред БНТ, че партията е готова на интензивен разговор, на търсене на решения, които да позволят на левицата да се представи убедително на изборите, пред които сме изправени. "Много важно е да сме наясно, че левицата не е една или две, или четири листи. Левицата е много широк периметър, който би трябвало да намери убедително представяне сега, защото една загуба от левицата на предстоящите местни избори ще има стратегически характер", подчерта той.

Социалистите засега смятат, че е още рано да се говори за обща лява кандидатура за президентските избори, каквато идея предложи през седмицата лидерът в оставка на АБВ Георги Първанов. "Сега имаме ние задача да решим въпросите с местната власт, за президентските избори могат да възникнат нови партии или някои да престанат да съществуват от наличните, така че да не бързаме сега да се споразумяваме за президентските избори", коментира Стоилов.

Пленумът одобри и механизмите за оценка за работата на червените кметове и общинските съветници, както и критериите за издигане на кметове от БСП. Водещ принцип при издигането на кандидат за кмет е
избираемостта и обществения авторитет, пише в съобщението. Не могат да бъдат кандидати хора, които два пъти са губили избори за същата позиция. Ще се държи на хора с политическа отговорност, висока обща култура, умения да ръководят екип. При издигането на кандидатите ще се отстояват принципите на
обновление и приемственост, посочват от БСП.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини