От х:

Днес в x:

Продават мечтата на нумизмата за жълти стотинки

Част от предложеното на търг имане

Мечта на нумизмата ще бъде предложена на търг от НАП- Пловдив за скромната за колекционерите сума от 12 924 лв този петък. Става въпрос за голямо количество стари сребърни монети, които според експертите имат колекционерска стойност. Това са ограничени серии с ликовете на царете Фердинанд I и Борис III сечени между 1884-та и 1937-ма година. Всички те са били засечени като контрабанда на ГКПП Капитан Андреево през миналата година при опит да бъдат изнесени в Република Турция, и конфискувани в полза на държавата. Съответно държавата ги пуска на търг за да осребри улова си. 13 бона може и да изглеждат внушително за някои, но за нумизматите колекционери ще са като жълти стотинки, предвид количеството което ще получат -цели 17.4 килограма монети. Справка в интернет аукционите показва, че бъдещият собственик на имането може да захлеби доста от продаването му на парче. Така например юбилейна сребърна монета с лика на цар Фердинанд от 1892-ра година с номинал 5 лв, се продава поне на 50 лв. Толкова струва и монета на Цар Борис III от 1930-та година, каквито са голяма част от задържаното съкровище. Сумите са още по-големи при по-старите монети, а в колекцията на НАП както вече споменахме има и такива от първите години на възстановяването на Българската държава.

Изискването на данъчните е монетите да бъдат купени накуп, като ден преди търга на 24-ти април да се плати 20 % депозит от предложената тръжна цена. Улеснение за купувачите е че в търга могат да участват всички, без ограничаващото изискване за регистрация по Валутния закон.

Данъчните пущат и втора група сребърни изделия със също внушително количество-17.6 килограма. Тук цената е още по-тънка, едва 7 хиляди лева. Става въпрос за повредени сребърни накити, слитъци и контакти. За купуването на тази група изделия обаче е необходимо удостоверение по Валутния закон за търговия и преработка на благородни метали. Изискването за участие в търга е същото-предния ден, 23-ти април, трябва да се плати депозит от 20 % от първоначалната цена.
Подробности за този и други търгове, организирани от НАП, могат да се разгледат в електронната страница на Агенцията в рубриката „Продажби“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини