От х:

Днес в x:

11 °C

Най-често ни мамят с негодни телефони

Дефектната комуникационна техника е била най-големият бич за потребителите през миналата година, информираха от Комисията за защита на потребителите. През 2014 г. в Комисията са постъпили 17 903 жалби. Половината от тях са за рекламации на мобилни апарати, преносими компютри и таблети.

Потребителите често се оплакват и от дефектни битови уреди, облекла и обувки, проблеми с доставчици на обществени и битови услуги, както и от търговци в сферата на туризма. Не малко от рекламациите са за потребителски кредити. Недоволни клиенти са потърсили съдействие от контролния орган и за негодни мебели, автомобили, мотопеди и резервни части за тях, както и за стоки за деца. Има подадени жалби и за нередовно предлагани храни и напитки.

Близо 70% от жабите са решени в полза на потребителите, сочи статистиката. Има отхвърлени като неоснователни или пък разглеждането е отпаднало заради липсата на необходимите документи.

По част от сигналите експертите все още работят.

Националния телефон на потребителя 0700 111 22 и на регионалните линии са регистрирани над 15 000 обаждания.

86% от тях засягат предоставянето на обществени услуги на гражданите – топлоснабдяване, електроснабдяване, водоснабдяване, съобщителни услуги. В тези случаи на потребителите са дадени консултации за правната уредба на техния проблем и са информирани за съответния компетентен орган, към който следва да се обърнат.

Експертите на Комисията за защита на потребителите напомнят, че след последните промени в Закона за защита на потребителите рекламации могат да се правят във всеки един обект на съответния търговец в страната, независимо дали стоката е закупена оттам.

Потребителите могат да поискат парите си обратно за стока, от която не са доволни, но която до две години от закупуването й е била ремонтирана три пъти и отново е проявила дефект.

През миналата година у нас не са допуснати хиляди доказано опасни стоки след предупреждение от системата за бърз обмен на информация за опасни стоки на територията на ЕС- RAPEX. По системата са постъпили 2312 нотификации. Предупрежденията са дошли предимно от Германия, Унгария, Испания, Франция и Кипър.

Повечето от нотификациите са свързани с играчки, облекло, електроуреди, моторни превозни средства, козметика, осветителни тела, химически продукти, защитно оборудване, предмети за свободното време и пиротехнически изделия.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини