От х:

Днес в x:

Най-често ни мамят с негодни телефони

Дефектната комуникационна техника е била най-големият бич за потребителите през миналата година, информираха от Комисията за защита на потребителите. През 2014 г. в Комисията са постъпили 17 903 жалби. Половината от тях са за рекламации на мобилни апарати, преносими компютри и таблети.

Потребителите често се оплакват и от дефектни битови уреди, облекла и обувки, проблеми с доставчици на обществени и битови услуги, както и от търговци в сферата на туризма. Не малко от рекламациите са за потребителски кредити. Недоволни клиенти са потърсили съдействие от контролния орган и за негодни мебели, автомобили, мотопеди и резервни части за тях, както и за стоки за деца. Има подадени жалби и за нередовно предлагани храни и напитки.

Близо 70% от жабите са решени в полза на потребителите, сочи статистиката. Има отхвърлени като неоснователни или пък разглеждането е отпаднало заради липсата на необходимите документи.

По част от сигналите експертите все още работят.

Националния телефон на потребителя 0700 111 22 и на регионалните линии са регистрирани над 15 000 обаждания.

86% от тях засягат предоставянето на обществени услуги на гражданите – топлоснабдяване, електроснабдяване, водоснабдяване, съобщителни услуги. В тези случаи на потребителите са дадени консултации за правната уредба на техния проблем и са информирани за съответния компетентен орган, към който следва да се обърнат.

Експертите на Комисията за защита на потребителите напомнят, че след последните промени в Закона за защита на потребителите рекламации могат да се правят във всеки един обект на съответния търговец в страната, независимо дали стоката е закупена оттам.

Потребителите могат да поискат парите си обратно за стока, от която не са доволни, но която до две години от закупуването й е била ремонтирана три пъти и отново е проявила дефект.

През миналата година у нас не са допуснати хиляди доказано опасни стоки след предупреждение от системата за бърз обмен на информация за опасни стоки на територията на ЕС- RAPEX. По системата са постъпили 2312 нотификации. Предупрежденията са дошли предимно от Германия, Унгария, Испания, Франция и Кипър.

Повечето от нотификациите са свързани с играчки, облекло, електроуреди, моторни превозни средства, козметика, осветителни тела, химически продукти, защитно оборудване, предмети за свободното време и пиротехнически изделия.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини