От х:

Днес в x:

Станишев: Нито аз, нито Миков ще позволим да ни спретват интриги

Нека да започнем да се харесваме повече ние, за да ни харесат и другите. Искам да бъда пределно ясен - нито председателят ни Михаил Миков, нито аз като лидер на ПЕС ще позволим да ни спретват интриги и да се подведем по тях. Това заяви бившият председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред делегатите на конгреса на БСП.

БСП има нужда от сплотяване и увереност за местните избори, за да изнесем тази трудна битка, защото опонентът е силен, каза още той. Аз съм убеден, че БСП може и трябва да бъде широка и отворена платформа за хората, които искат по-добро бъдеще, добави той.

Завъртането на АБВ и ДПС по дълга е политическо задкулисие

"Страната се управлява от една безпринципна коалиция на сделката, на статуквото и на постоянен пазарлък. Коалиция, която купува време и комфорт за сметка на бъдещето", коментира още Станишев

Според него БСП има уникалния шанс да е единствената проевропейска опозиция, което разкрива огромно поле за действия и разговор с всички социални групи и поколения. "Всеки ден ни дават поводи за реакции и отстояване на позиции. 16 млрд. нов дълг! С колко товарят всеки българин!?"

"Ако завъртането на позициите на АБВ и ДПС по дълга, не е ярка форма на политическо задкулисие, здраве му кажи", каза още Станишев. По думите му само това е достатъчна тема за перманентна политическа кампания. И изреди: "Ами удара по бедните работещи!? На всеки един от тези стотици хиляди бръкнаха в джоба с по 300 лв. за 1 млрд. за саниране! Звучи прекрасно, но всички подозират, че и общините, и блоковете, и фирмите са предварително разпределени. А изказването на Цветан Цветанов – че ГЕРБ трябва да бъде "гръбнакът" на държавата?!"

Лидерът на ПЕС посочи, че от дискусията и посланията на днешния Конгрес на левицата зависи успехът на местните избори наесен.

"Знам, че е трудно на всеки един от нас – от редовия социалист до председателя на партията. Виждаме и политическата чистка, и натиска върху БСП. Имаме само един изход – да сме заедно, за пореден път да покажем, че няма да се поддадем на унинието. Да покажем воля за отстояване на позиции и бъдеще за България, различно от днешното блудкаво и мрачно статукво. Защото в крайна сметка политиката е разговор за бъдещето и воля да вървиш към него", посочи Станишев в речта си.

Въпросът дали сме с Европа или с Русия е фалшива алтернатива

Той заяви още, че през последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не БСП е пред избор "ние с кого сме – с Европа или с Русия". Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз. Което по никакъв начин не означава, че не трябва активно да отстояваме нашите интереси и виждания, добави президентът на ПЕС.

Според него кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия. "Десетки хиляди хора станаха жертви на конфликта, около милион са бежанците. Дрънкат оръжия, налагат се санкции и контрасанкции, политическата и медийна риторика все повече ни връща към годините на студената война." Аз, както и повечето в тази зала, сме живели по време на студената война, добави Станишев.

"Не искам отново Европа да бъде разделена на лагери. Не искам децата ми да растат в среда на страх, недоверие и ожесточение, да живеят в "фронтова" държава, добави той

На критики от залата, че ръководството се е превърнало в "елитна изба за дегустации", Станишев отговори: "В миналото сме имали много разправии, но днес трябва да излезем единни с кауза срещу статуквото. Всички сме допускали грешки, и аз. Но не трябва да допуснем неолибералният модел, който си тръгва от Европа, да се настани трайно в България."

Манолова: Не приемам деленето на кланове

"Не мога да приема деленето на кланове и кръгове в БСП, не участвам в такива. Ние сме другари, защото споделяме не само общи документи на конгресите, но и общи мечти и представа за бъдещето", заяви Мая Манолова, председател на Общопартийната контролна комисия на БСП, известна като Другарски съд.

Манолова разкритикува ръководството, че БСП не може да е "партия на единствената истина от последна инстанция". "Винаги съм знаела, че каквото и да се случва, мога да казвам мнението си и да дебатирам идеите си, защото в спора се ражда истината. Може и да не съм била права понякога, но си признавам грешките и не съм отблъсквала никого", каза тя. "Партията на единствената истина от последна инстанция е мъртва партия. Нима гоним децата си от домовете, когато грешат", допълни Манолова и предупреди, че ако БСП е такава, младите няма да искат да влязат в нея.

"Младите са ни нужни, за да сме адекватни на историческата си функция. Трябва да влезем в 21 век, но това не се постига само с електронни членски карти, а с език и поведение, които младите искат да чуят и видят", каза още червената фурия. Това била една от стъпките БСП да се отвори широко, хората да виждат в нея развитие, а не затваряне в черупка.

"Не се успокоявайте с това, че партията ни е на 120 г. и много е преживявала, че ще преживее и това", посъветва Манолова. "Не можем просто да преживяваме, нито да се свиваме, докато отмине бурята. Не можем да бъдем беззъба опозиция, докато ГЕРБ граби хората.

"Това не е БСП. От нас се очаква да вдигнем червените знамена, които хората да виждат, и да застанем до тях", надъха залата тя. И призова другарите си да тръгнат по градове и села, по цехове, заводи и на полето – навсякъде, където са хората.

Създаването на раздори има една-единствена цел – да превърне БСП в слаба партия преди местните избори, предупреди пък евродепутатът Илияна Йотова. Тя говори за самоизяждането в партията, като цитира заглавия в медиите от последната седмица. Обърна се към бившия председател на БСП Сергей Станишев: "Нима считате, др. Станишев, че поправката в устава наистина е насочена срещу вас? За кой днес не е ясно, че имаме уникалeн шанс да успеем, когато до председателя на БСП стои лидерът на ПЕС?" Станишев така и не отговори на тези въпроси.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини