От х:

Днес в x:

9 °C

Гаснем за час с поредната природозащитна безсмислица

Монументът на Богоридица в блясъка му

Монументът Света Богородица и прилежащата й камбанария, както и няколко обществени сгради угаснаха за час в поредното издание на Часът на Земята. Лансирано през 2007 година то настоява, че ако загасим осветлението си поне за час ще допринесем съществено за запазване на природните ресурси и ще осигурим по-устойчиво бъдеще. Както и ще спрем климатичните промени.

Това е логика на Средновековието, където е нямало ток и индустрия, а природата е била почти неопетнена от цивилизовани хора.

Мероприятието, както и цялата инициатива, е със символичен характер, както повечето акции на природозащитниците. Те се свеждат предимно до говорене по публични събития и разясняване защо са толкова важни. След като изяснят важността си започват да призозават да не се прави това или онова и особено неща свързани с технологическия и цивилизационен напредък.

Еколозите по-бързо от другите разбраха, че от унищожаването на природата наистина се вадят много пари, но от борбата за запазването й - също. В наши дни природозащитни организации акумулират огромни средства да „пазят” околната среда. За опазване и мониторинг на лешоядите например в България се отпускат милиони по национални и европейски програми, като направеното се свежда до строеж на нови гнезда и захранването на изчезващите птици. Все едно да ти пада къщата, а ти да и подменяш керемидите. Мониторинг пък означава просто наблюдение. Опаковано в термина обаче звучи внушително, достатъчно за някой друг проект за стотици хиляди за наблюдаването на 30-тина двойки царски орли например.


Кухотата на природозащитните инициативи е илюстрирано нагледно с така наречения Час на Земята. Спестяването на 1 час от битовите абонати няма да бъде забелязано от природата просто защото хаби нищожно малък ресурс. Големите потребители на ток/и ресурси/ промишлените предприятия не спират да работят. Няма и как. Ако хлебозавода спре тока за 1 час утре няма да имаме хляб и опазването на Земята ще ни се стори напълно имагинерно понятие. А призивът да не правим нещо или се откажем от нещо вече придобито, си е ретрограден по същество. С подобен призив едни други усетили мекото „зелени” от години правят спънки пред облагородяване на ски курортите, с абсурдната логика че 1 отсечено дърво е по-важно от работата на 10 души и комфорта на стотици. Напредъкът си върви и работата не е да се отказваме от него, а да го контролираме, при това по същество. На фона на непрекъснатата говорилня на разните зелени, в публичното пространство не се е чуло за нито едно дело заведено и спечелено от тях срещу крупен промишлен замърсител, държавата или инвеститор нарушаващ екологичните норми. Вместо да правят живи вериги и съдят онези които строят ветрогенератори, доказано унищожаващи най-много прелетни птици, птицелюбителите използват ситуацията да печелят проекти, с които уж тушират неблагоприятните въздействия от тези бизнеси. На родните зелени липсва дори екстремизмът на Грийнпийс и останалите им чуждестранни колеги, които нахлуват в атомни централи или лягат пред машините на дървосекачите в горите по Амазонка. Това обаче е рисквано и не носи пари по проекти.

Може би заради целия фалш на нищо неправенето и лишената от съдържание показност нито един хасковлия не уважи с присъствие ритуалното загасяне на Богородица и камбанарията. Нямаше ги дори традиционните оптимисти от Туристическия информационен център. Не се забеляза и загасването на жилищни сгради. Като повечето ни неща, угаснахме само символично. За да могат едни хора после да искат съвсем несимволични пари, дори само за това, да просвещават другите, че трябва да правят нещата по правилния начин. Техния начин.


Г.Христов

...и след изпълнение на природозащитната приумица
Нищо от Хасково не изгасна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини