От х:

Днес в x:

13 °C

Комшийска злоба остави без покрив болни сиромаси

Фейме и Нуршен стоят пред разрушавания им дом

Злоба по хасковски доведе до разрушаването на единствената къща на 5-членното семейство на Фейме Феим Айвалък в хасковския квартал Гара Движение. Днес багери на ДНСК приведоха в изпълнение заповед за премахване на незаконна постройка, която в случая се явява къщата на Фейме. След днешното вандалство фамилията, в която има две болни жени и старец, остават на улицата. Впрочем гледката разболя и здравите. Леля Дехие припаднала пред кофата на багера и се наложило линейка да криволичи по тесните сокаци на „квартала“ за да я откара в болница. Тези, които останаха, се свряха в един все още неразрушен ъгъл и плачеха един връз друг. Възмутените хора от квартала кълняха до 10-то коляно и държавата, и злобните съседи, довели до разрушаването. Отделно от това кой крив кой прав, било грехота да се събаря нещо съградено. Особено ако в него живеят хора. „Вие майки нямате ли“, крещеше жена на средна възраст, докато със суха уста заплюваше багера и хората с него. Охраняващите полицаи гледаха в земята, човекът на ДНСК в небето. Липсваше само причинителят на драмата.

Това била 77-годишна баба, представена ни като Незмие. Бабата живеела сама и била „мръднала“, цветисто описаха комшиите. Преди 5 години законната къща на Фейме и фамилия, в която живеели от 50 години, започнала да се руши. Домът и без това бил на свлачище, а солидния наклон, на който била построена, още повече задълбочавал процеса. Затова фамилията бутнала старата сграда и върху нея построила нова и по-здрава. Грешката им била, че не взели допълнително строително разрешително от общината. Мислели, че това за старата къща е достатъчно. Още повече, че новата била и по-малко като квадратура, тъкмо за да не пречи на съседите. Спорно е дали някой щял да обърне внимание на документалния пропуск, но комшийската баба незабавно се възползвала от ситуацията и подала жалба в общината. Оттам образували проверка, която излязла с решение. През 2010-та година цялата преписка била изпратена на ДНСК за насрочване на дата за разрушаване на незаконния обект, обясни шефът на местния строителен контрол Ана Джурова. Семейството обжалвало и съдът спрял изпълнението на заповедта. Сагата в коридорите на Темида се точела до тази година, когато през януари всичко било решено в полза на оплакващата се. Получило се възлагателно писмо с което строителният контрол трябвало да определи дата за премахване до 20 дни след излизането на решението на съда. РДНСК обаче отложил разрушаването, предвид зимните месеци. През март обаче нямало мърдане и датата била определена - 26-ти. „Пред вас могат да се жалват, колкото си искат, но имам законно завършена процедура, която изисква премахване на незаконна сграда“, подчерта Джурова. Допълни, че преписката идва от общината и не и е ясно каква е първопричината за стартиране на процедурата. ДНСК само изпълнявала закона.

За съседите на разрушаваното семейство причината е ясна отдавна и те нееднократно са се опитвали да й въздействат. Вчера дори я „понабили“, изтърва се един, и може би затова днес Назмие не бе в дома си.

„Няма къде да отидем. Нямаме и пари. Всичко което бяхме заделили, отиде за новия ни дом“, обясниха през сълзи Фейме и сестра и Нуршен. Доходите им отивали предимно за лекарства - едната жена била тежка диабетичка, другата имала претърпени няколко операции на шията и била със затруднено придвижване. Здравите им мъже стояха унило отстрани, безсилни да помогнат и те. Никой не изглеждаше в състояние да помисли какво ще правят после.

Очевидно това лято ще има доста събаряния, разбра се от краткия диалог с ДНСК. Дори за днес имало определени и други сгради за премахване из областта и навсякъде имало проблеми. Телефоните на строителната инспекция даваха непрекъснато заето, а началничката Джурова отказа лична среща с репортерите поради „огромната си заетост“.

Г. Христов

Багер на строителния контрол ядеше остатъците на двуетажната постройка
Докато фамилията плачеше в един още неразрушен ъгъл

Полицията се опитваше да ги изведе навън
Фамилията построила къщата наново, след като старата паднала
Съседката вляво обаче предизвикала събарянето им
Разрушаването изправи на нокти целия квартал. Половин дузина полицаи пазеха от сблъсъци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини