От х:

Днес в x:

Бежанци благодариха на Харманли с цветя и бонбони

Кюрдите от Бежанския център в Харманли днес изненадаха много харманлийци, като им благодариха, че са ги приели в техния град. Близо стотина бежанци от Сирия от кюрдски произход излязоха по улиците на града в навечерието на техния голям празник Нироз. Младите хора носеха знамето на България, на ЕС и тяхно кюрдско знаме. Малки деца раздаваха цветя и бонбони на всеки срещнат по случай празника. Това накара много случайно минаващи граждани да се усмихнат, много хора се спираха за по-дълго, за да видят шествието.

Организатор на събитето днес бе Багзад Сино, 32-годишен сириец от кюрдски произход. Той е магистър-фармацевт, завършил образованието си в Украйна. От няколко месеца Багзад е неотлъчно в лекарския кабинет в центъра, където превежда и помага на двамата медици Георги Георгиев и Елена Дачева. Освен него още няколко кюрди, сред които и лекар, помагат на медиците. Багзад е имал аптека в родния си град Хасаке и е раздавал безплатно лекарствата на нуждаещи се.

Утре е кюрдския празник Нироз, което се превежда като нов ден. Тогава според техните традиции започва пролетта и тяхната Нова година.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини