От х:

Днес в x:

Починалият във варненски мол е бил пребит в служебен коридор

Побоят, който в събота стана причина за смъртта на 52 годишният Нягол Петров във варненския "Гранд мол", е бил нанесен в служебен коридор на търговския център. Това съобщи за "Дневник", Ивелин Петров, мениджър сигурност на мола. Според него от записите на камерите за видеонаблюдение, които е успял да прегледа, не ставало ясно дали Петров е бил доведен в служебния коридор, за да му бъде нанесен побоя, или е бил открит там от охранителите, причинили смъртта му.

Фактът е важен, тъй като поставя и въпроса, как е регулиран достъпът до служебните помещения на мола и ако в системата има пробив, какви рискове крие това за сигурността на посетителите му.

"Тялото на починалия беше намерено пред един от големите магазини в мола в събота, а аутопсията беше направена чак в неделя, обясни Ивелин Петров. Затова първоначално съобщената версия гласеше, че той е починал от мозъчен инсулт. Междувременно аз назначих вътрешна проверка по случая. Изгледах близо 18 – 20 часа записи и от тях установих, че смъртта на Нягол е настъпила в следствие на нанесен побой, обясни мениджърът по сигурността на "Гранд мол". Веднага след това лично се обадих в полицията".

Според казаното от него системата за видеонаблюдение е обхващала само част от помещението, в което се е разиграла трагедията. По тази причина не ставало ясно дали бездомникът е бил доведен там насила.

"Охраната в "Гранд мол" няма нареждане да спира посетители само заради външния им вид, обясни още Петров. Нареждането е да не бъдат допускани само лица във видимо нетрезво състояние, които по тази причина представляват опасност за сигурността на останалите ни клиенти".

Вчера Варненската Окръжна прокуратура съобщи, че арестуваните за убийството първоначално са били петима. Двама от тях по-късно са били освободени. Останалите са били задържани за 72 часа, като предстои да бъде определена мярката за неотклонението им., Срещу задържаните е повдигнато обвинение за съучастие в убийство, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

Сигурността в "Гранд мол" се поддържа от дружеството от "Дже ем секюрити", показа проверка на "Дневник". Справка в Търговския регистър показа, че охранителната фирма е регистрирана през октомври 2011г. от компанията "О.М. Развитие". Два месеца по-късно тя е придобита от "Оркид мениджмънт - България" - дружеството, което стопанисва "Гранд мол" и е негова собственост до този момент. Управител на "Джи ем секюрити" е Тони Тодоров, който няма участие в собствеността или управлението на други компании.

"Всички наши охранители се назначават на работа по общия ред на утвърдена процедура, обясни ивелин Петров. Никога до този момент някой от тях не ни е давал повод да предположим, че е способен да извърши нещо подобно. Двама от задържаните неотдавна бяха дори наградени за добра работа при осигуряването на реда по време на няколко събития в мола".

Заради това, че е допуснал трагедията в събота, в момента процедура по дисциплинарно уволнение е предприета срещу старшия на охранителната смяна, съобщиха от "Джи ем секюрити". "Това вероятно ще отнеме няколко дни, тъй като според разпоредбите на Кодекса на труда той трябва да бъде изслушан, да даде писмени показания и т.н., обясниха от там. Ако решението ни бъде обжалвано пред нас, ние ще го потвърдим. От там нататък думата има съдът"

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини