От х:

Днес в x:

Турция и Русия се споразумяха за отстъпката в цената на природния газ

"Споразумение за отстъпка от цената на доставката на руски газ в Турция е постигнато, но все още не е подписано", обяви турският енергиен министър Танер Йълдъз на газова конференция в Анкара, цитиран от РИА Новости. Министърът уточни, че става въпрос за отстъпка в размер на 10,25%.

През февруари Йълдъз каза, че сложните и продължителни преговори между Турция и Русия са завършили с договаряне на отстъп на "Газпром" в горепосочения размер. Руската компания обаче потвърди постигнатото споразумение, но не и процента на отстъпката.

Газопроводът "Турски поток" няма да замени Трансанадолския газопровод /ТАНАП/, обясни Йълдъз.

"Мнението на Европейския съюз няма да повлияе върху реализацията на енергийната "пътна карта" на Турция. Ние сме готови да окажем съдействие при намирането на компромис между ЕС и Русия по енергийните въпроси. Макар че на нас не ни предстои да търсим решение", каза министърът.

Танер Йълдъз отбеляза, че Турция и ЕС са взели решение да започнат "енергиен диалог на високо равнище". В рамките на тези преговори ще се обсъжда въпроса за купуването на газ от ТАНАП.

В тази връзка министърът подчерта, че позицията на Анкара по отношение "Турски поток" не се е променила. Страната проявява все още интерес към него, но едновременно с това се подчертава, че "Турски поток" не заменя ТАНАП.

Говорейки за енергийното сътрудничество с Русия, Йълдъз съобщи, че полученото намаление на руския газ в размер на 10,25% в паричен еквивалент е равно на 1 милиард долара. Толкова ще спечели турската петролна и газова компания "Боташ". Освен това, в течение на следващите няколко седмици трябва да започне поредния етап от строителството на АЕЦ "Аккую", а самият проект е привлякъл капиталовложения за 735 милиона долар.

До 2003 г. Турция получаваше природен газ само транзит през Украйна, Молдова, Румъния и България. През 2003 г. започна износът на газ по газопровода "Син поток".

До неотдавна компанията "Боташ" притежаваше изключителни права за контрол върху газовия пазар на Турция. В условията на либерализация "Газпром експорт" се съгласи да даде част от обемите газ по един от договорите на една от четирите частни компании, получили право за внос на "синьото гориво" в страната.

През 2014 г. доставките на газ за Турция надхвърлиха 27 милиарда куб.м.

Днес в-к "Комерсант", позовавайки се на турски източници, написа, че преговорите за отстъпката са в задънена улица и че "Газпром" иска да го прилага по отношение на цената на договора, а турската енергийна компания "Боташ" по основата.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини