От х:

Днес в x:

Разследването приключи хондата-убиец на Раковски, кръстовището все така опасно

6 май 2014-а. Ударът е бил толкова силен, че е отхвърлил таксито на десетина метра, а пътничката не е имала никакъв шанс да оцелее

Разследването на жестоката катастрофа на кръстовището на ул. “Дунав” и бул. “Раковски” на 6 май миналата година, при която намери смъртта си 57-годишната Павлина Сталева, пътничка в такси, е приключило. Предстои материалите по делото да бъдат представени в окръжната прокуратура, където да го решат по същество. По всяка вероятност ще бъде изготвен обвинителен акт, който ще бъде внесен в едномесечен срок в съда.

Haskovo.net припомня, че кървавото кръстовище на “Дунав” и “Раковски” взе няколко жертви миналата година и бе арена на множество катастрофи с материални щети. Инцидентът от 6 май обаче бе сред най-тежките. Тогава летящата откъм квартал “Орфей” към центъра Хонда се вряза в завиващата таксиметровата “Шкода Фабия” с такава сила, че я отхвърли на десетина метра, чак до автобусната спирка. Возещата се в таксито пътничка загина.

Заключението на автоекспертите е, че и двамата шофьори имат вина за тежкия инцидент. Твърде е вероятно прокуратурата да повдигне обвинение и на двамата водачи за смъртта на пътничката – 21-годишния Кристиян, шофирал Хондата, и 38-годишния таксиджия Пламен. Според експертизата скоростта на хондата-убиец е била 117 километра в час.

След тежките инциденти на това кръстовище в публичното пространство се повдигна въпросът за обезопасяването му. От КАТ Хасково бяха изготвили предложение до общината в три точки – отделна секция на светофара за ляв завой, неравности по платното и монтирането на камери.

Заместник-кметът Златимир Желев коментира в края на миналата година за Haskovo.net, че общината възнамерява да постави отделни секции за ляв завой. Парите за това били заложени в бюджета. “Легнали полицаи” обаче нямало да се правят, защото ще затруднят трафика, смятат от общината. По въпроса за камерите пък от администрацията прехвърлиха топката обратно към КАТ, защото само по снимки от техните камери може да се налагат глоби.

Сега, почти година след смъртните случаи на кървавото кръстовище, няма направено почти нищо. Единствената промяна е допълнителна ланта за ляв завой на ул. “Дунав” откъм бул. “В. Левски”. Маркировката обаче е почти заличена. Освен това ползата от нея по отношение на безопасността на кръстовището е съмнителна.

Шефът на КАТ Хасково Иван Расоков поясни за Haskovo.net, че техните специални камери не могат да бъдат поставени някъде по негово решение. “Имаме предложение за монтиране на такива камери на различни места в цялата област, но това се решава на централно ниво и не зависи от нас. Освен това е свързано с доста пари”, допълни Расоков. Той все пак уточни, че ще изпратят напомнително писмо до общината за изпълнение на съгласуваните мерки за обезопасяване на кръстовището убиец.

Така на практика излиза, че мудното според мнозина българско разследване е свършило работата си преди чиновниците.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини