От х:

Днес в x:

33 °C

Два милиона прелетни птици убити в Кипър

Повече от два милиона мигриращи птици са били убити в Кипър миналата есен, за да бъдат сготвени като деликатес на средиземноморския остров. Това обявиха група природозащитници в понеделник. 

Проучването на Бърдлайф Кипър се провежда в ключовия сезон между септември и октомври. Преброяването е на случаен принцип и включва птиците, хванати в бракониерски в мрежи или с лаймстикс.

Групата за надзор обявим, че резултатите показват "драматична ситуация на тази незаконна дейност, която за съжаление се случва".

Открити са около 16 км капани с мрежи през есента и повече от 6000 лаймстикс, при проверки от правоприлагащите органи и неправителствени организации.

Лаймстикс са клонки, намазани с лепкава субстанция, което веднага хваща птиците, които кацат върху тях, оставяйки ги да висят безпомощно.

"С тези нива на улов за есента на 2014, Бърдлайф Кипър изчислява, че вероятно над два милиона птици са убити на територията на цял Кипър", казват от организацията, най-много, откак е започнал мониторингът на дейността преди 13 години.

Такива методи са използвани за улов на черноглави коприварчета и пойни дроздове, много търсени деликатеси, които вървят до 80 евро ($86) за десетина в кипърските ресторанти.

По официални данни на службата, която отговаря за борбата с бракониерството в Кипър, незаконната търговия е на стойност около 15 милиона евро годишно.

Цифрите показват, че незаконниат улов е сега "извън контрол" и че повече трябва да се направи от страна на властите в Кипър, включително в базите на британската армия на острова.

Есента е пиковият сезон, като се очаква 3-4 хил. бракониери да участват в незаконния лов на пойни птици. През пролетта броят им е по-малък, защото птиците са отслабнали.

Тим Стоу на Кралското дружество за защита на птиците призовава за нулева толерантност.

"Докладът подчертава, че незаконното залагане на капани за пойни птици в британската военна база се увеличава и ние настояваме Министерството на отбраната ... да реши случая преди миграцията тази есен", казва Стоу.

Мащабна акция срещу бракониери и ресторанти имало през 2004 год., когато Кипър се присъедини към Европейския съюз. Сега еколозите твърдят, че правителството няма политическа воля за изкореняване на търговията.

Бърдлайф призова за по-строги присъди, докато се промени отношението към убийството и приготвянето на храна от мигриращите птици.

Законът предвижда до три години затвор и глоби до 17 000 Eu, но те рядко се налагат.

През зимата милиони птици намират убежище в Кипър от студа на север.

Около 60 вида, които застрашени или защитени, попадат в незаконните кипърски капани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини