От х:

Днес в x:

Тонев хвърли оставка след разговор с Борисов

Председателят на парламентарната здравна комисия и бивш шеф на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев подава оставка. Депутатът от ГЕРБ е взел решението за това след разговор с премиера Борисов. Тонев напуска всички постове, включително и като народен представител.  

Макар че по-рано възнамерявал да изчака проверката на органите, Борисов междувременно е бил убеден от доказателства, че има основания да се освободи от депутата на ГЕРБ. Занапред ген. Тонев може да остане като независим народен представител, но надали ще го направи, съобщава "24 часа".

Следващият председател на здравната комисия ще е Десислава Атанасова или Даниела Дариткова. 

Малко по-късно от пресцентъра на ГЕРБ изпратиха официално съобщение: 

Ген. Стоян Тонев подава оставка като депутат от ГЕРБ и от Комисията по здравеопазване 

След разговор с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР – Пазарджик с листата на ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание. В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява: 

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми“, посочва в мотивите си за оставката ген. Тонев. 

Преди дни в доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на  отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били  генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на  частна фирма. Всичко стартира преди 11 години, когато между ВМА и частната фирма  "Дерма Прим" се сключва договор за медицински услуги. По това време  началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев. Вместо приходи за  болницата, партньорството с частната фирма носи само загуби. Скандалното  в случая е, че началникът на Клиниката по дерматология във ВМА проф.  Мирослава Кадурина е собственик на 84% от "Дерма Прим".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини