От х:

Днес в x:

ВиК-Димитровград със загуба от близо 268 000 лв., положението катастрофално

Настоящият управител на ВиК инж.Петко Ангелов изнесе факти от управлението на Камен Николов

Със загуба от 267 804 лв. приключва 2014 година ВиК ООД - Димитровград, което се случва за пръв път от учредяването на дружеството. Задълженията към доставчици в края на изминалата година са скочили с близо 100 000 лв. и в момента възлизат на 253 000 лв.

Данните изнесе на пресконференция днес управителят инж.Петко Ангелов и гл. счетоводител Георги Карадимов. Според тях, става дума за пълно безхаберие, а положението в дружеството към момента е катастрофално. Причината - нецелесъобразно изразходване на паричния ресурс на предприятието и натрупани разходи в размер на 170 000 лв.

Ангелов посочи нередности, констатирани през 16-месечното управление на бившия управител инж.Камен Николов. Сред тях, сключен договор за трудова медицина с фирма от град Добрич, която е получила годишна сума от 22 080 лв. За сравнение, предният договор за същата дейност с фирма от София е бил за 3 700 лв.

През юли миналата година софийска фирма е била ангажирана да извършва консултантска услуга за анализ и оптимизация на текущото състояние на ВиК - системата. Срещу това прибира сума в размер на 10 800 лв. За правни консултации по друг договор за абонаментно право са изплатени 12 000 лв., твърдят от сегашното ръководство на ВиК.

В пресконференцията участва и гл.счетоводител Георги Карадимов

Посочени бяха още нецелесъобразни, според управата взаимоотношения със счетоводни къщи, медии, офис обслужващи фирми, където неправомерно са изплащани различни суми. В някои случаи средства са раздавани и без договори. Като пример бяха дадени и награди, които са получили ВиК -служителите в края 2014 г. в размер на 8 100 лв., въпреки липсата на финансов ресурс. 

Ангелов изнесе данни за нарушения в щатното разписание, като 10 работници и служители са били назначени с временни и постоянни договори без да има производствена необходимост. За тази цел през изтеклата година са били изплатени над 60 000 лв.

Според Петко Ангелов, бившата управа на ВиК е искала да тегли заем от половин милион лева, за да покрие натрупаните задължения, но процесът бил стопиран, когато се сменило ръководството.

Доклада за състоянието на ВиК-Димитровград е изпратен до Министерството на регионалното развитие (МРРБ), което е собственик на 51% от дяловете. Община Димитровград, която държи 49% от собствеността, също е уведомена, както и Общински съвет - Димитровград. В момента се изготвя и оздравителен план на дружестваото, заяви още Ангелов. Според него, до края на годината негативите ще бъдат преодоляни.

Бившият управител Камен Николов не бе открит за коментар. Ще публикуваме неговата позиция веднага след като се свържем с него.

Dimitrovgrad.bgvesti.net    

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини