От х:

Днес в x:

Депутатите ще разследват пенсионните фондове, Нинова пое комисията

НС създаде временна комисия за проучване на пенсионните фондове. Тя ще бъде оглавена от Корнелия Нинова от БСП, решиха депутатите след нов скандал в залата.

Предложението беше прието със 155 гласа „за”, 2-ма - „въздържал се” и 2-ма „против”. 

Комисията бе предложена от опозицията в лицето на БСП. Тя ще се състои от 8 членове - по един от всяка парламентарна група, и да действа един месец.

От ГЕРБ се съгласиха комисията да бъде оглавена от представител на БСП.

За заместник-председател бе избран Настимир Ананиев от ПГ на „Реформаторския блок”. Останалите членове са Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров – ПФ, Чавдар Пейчев от Български демократичен център Любомир Владимиров от „Атака” и Мариана Тодорова от АБВ. 

Според вносителите предстоящите дискусии върху предложените от управляващата коалиция промени в пенсионното осигуряване засягат интересите на стотици хиляди българи и комисията трябва да се запознае в детайли със състоянието на пенсионните фондове. 

Под предложението на БСП за създаване на такава комисия са се подписали и депутати от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. От ДПС също подкрепиха създаването на комисията, макар и с особено мнение.

Предложената комисия е излишна, обяви в началото на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя обяви, че обхватът на комисията се покрива с този на бюджетната комисия, която от седмици се занимавал с пенсионни фондове и с Комисията за финансов надзор (КФН). Кому е нужна нова комисия от 8 човека, попита депутатката. 

Стоянова все пак призова колегите си от ГЕРБ да подкрепят създаването на тази комисия, за да няма публикации в медиите, че ГЕРБ отварят чадър над КФН. 

Позицията на Стоянова даде повод на депутата от БСП Георги Кадиев да обяви, че гласуването и е вот на недоверие към шефа на бюджетната комисия.

"Тази комисия е вот на недоверие срещу Комисията по бюджет и финанси и срещу хората, които ГЕРБ избира", обяви Кадиев. 

Той добави, че политическият чадър, които е сложен над банковата система в България - Иван Искров, назначен от ГЕРБ и пазен от ГЕРБ, е довел до загубата на 3,7 милиарда лева в КТБ. В момента бюджетна комисия не си върши работата и затова от БСП напуснаха залата по време на последното заседание, защото манипулирахте вота, обърна се Кадиев към Стоянова, припомняйки скандалния начин, по който беше гласуван заемът за 16 млрд. лева. 

Кадиев отрече лична атака към Менда Стоянова и припомни, че я е защитил преди години, когато тя била уволнена от Пламен Орешарски. 

"Това е класически пример за разликата между отговорно политическо поведение и популистко поведение", заяви в реплика към Стоянова пък лидерът на ДПС Лютви Местан. 

С тази теза категорично не се съгласи Мартин Димитров от Реформаторския блок, който обяви, че групата му подкрепя създаването на такава комисия, но не я разглежда като вот на недоверие към бюджетната комисия. 

"Тази комисия не трябва да се занимава с политиканство, тя трябва да провери дали са проверявани, как са проверявани фондовете, има ли нужда да променим законодателството, за да е по-добър контролът", обясни Димитров. 

Той обвини БСП и им припомни, че те също са подкрепили с гласовете си Иван Искров и Цветан Гунев преди време и е голяма демагогия днес да обвиняват други за това назначение. 

Ще предложим председателят на тази комисия да бъде от БСП, обяви накрая Цветан Цветанов, като подчерта, че идеята на ГЕРБ е да не останат никакви съмнения. Той горещо защити Менда Стоянова, като припомни някои от успехите от управлението на ГЕРБ и обясни, че те се дължат включително и на нея, като председател на бюджетна комисия.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини