От х:

Днес в x:

Спасиха живота на блъснатата от трамвай лекарка

Лекарите в "Пирогов" се пребориха за живота на 45-годишната Иглика Михайлова, която заедно със съпруга си бе прегазена от трамвай на 20 януари в София.
Д-р Михайлова, която е лъчетерапевт в Специализираната болница за активно лечение по онкология, и мъжът й Илия бяха блъснати на бул. „Ситняково” близо до голям търговски център.

И двамата бяха транспортирани в "Пирогов", като състоянието на жената бе критично и не позволяваше оперативна намеса. Мъжът й бе с премазано ходило и глезен, като хирурзите успяха да спасят крака му.

След близо едномесечна борба, лекарите в "Пирогов" успяха да спасят и живота на Иглика Михайлова и тя ще бъде преместена от Централната реанимация в друга клиника, където ще продължи възстановяването й, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Директорът на болницата проф. Стоян Миланов съобщи пред "24 часа", че жената е оперирана заради смачкан лумбален прешлен и тежка травма на таза, но вече не се нуждае от операции, трябва само рехабилитация.

Според медиците възстановяването й ще отнеме между шест и 12 месеца.

"Жената вече е в съзнание. Адекватна е, говори, няма температура. Нещата се развиха добре. Двамата ще са на крака и ще се върнат към обичайния си начин на живот, след като проведат рехабилитация", увери проф. Миланов.

Вчера стана ясно, че с уникална операция, извършена на 27 януари, хирурзите в "Пирогов" са спасили живота и на 5-годишната Мария от Панагюрище. При момиченцето имало проблем с гръдния кош – в лявата му половина три от ребрата са били слепени, а на останалите ребра липсвали краищата към гръдната кост.

Когато лекарите преглеждали детето, се виждало как сърчицето му пулсира. "Единствено имаше кожа и мускулатура между външната среда и сърцето", обясни д-р Атанас Кацаров.

Лекарите в "Пирогов" успели да разделят слепените ребра и да ги фиксират с два импланта. Така те и ще изправят изкривяването на гръбначния стълб.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини