От х:

Днес в x:

ВСС се възмути от изказвания на Борисов и ГЕРБ

След Съюза на съдиите, и Висшият съдебен съвет излезе с остра декларация срещу изявленията на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ по скандалната разработка "Червеи".
Миналата седмица Борисов заяви, че ако съдът е дал на Цветан Цветанов 4 години затвор, то тогава по този случай трябва да отсъди по 400 на "всички по веригата".

От името на ГЕРБ пък депутатката Цвета Караянчева сравни присъдата на Цветанов с тези на Народния съд.

В декларацията на ВСС се казва:

"По повод направените публични изявления на министър-председателя на Република България и на парламентарната група на ПП ГЕРБ, съдържащи недопустими "препоръки" относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката "Червеи" и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи, ВСС заявява, че подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено има за последица уронване авторитета на съдебната власт".

Според съдебните кадровици неведнъж в подобни случаи са декларирали, че такива изказвания в хода на висящи наказателни производства представляват явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и по отношение на конституционно установения правов ред.

От ВСС подчертават, че въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт.

"В условията на заявена обща държавническа воля и подкрепа за реформи не само в съдебната, но и в законодателната и изпълнителната власти, намираме че общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати, създава конфронтация между властите и не допринася за ефективния междуинституционален диалог. ВСС намира за нужно отново да напомни, че правовата държава и утвърждаването на върховенството на закона са общ ангажимент и отговорност на всички власти", завършва декларацията.

Преди дни Съюзът на съдиите също се възпротиви срещу подобен натиск и поиска от политиците да се придържат към държавнически подход, "вместо да коментират кой да бъде обвинен или съден".

По-рано днес депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов коментира, че Бойко Борисов се страхува да смени шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, за да не "скалъпи опозицията някой компромат".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини