От х:

Днес в x:

Кардиологии-нарушители ще са без договор с НЗОК

От догодина НЗОК няма да сключва договори с кардиологични клиники, за които бъде доказано, че правят изследвания без да са необходими, заяви здравният министър.
Петър Москов участва в дискусия в Народното събрание за сърдечносъдовите заболявания, съобщиха БТА и БНР.

"Има катетаризационни лаборатории, в които 70 на сто от изследванията са били извършвани на здрави хора. Това е не просто допълнителен разход за здравната каса, а и възможност за здравна увреда на пациента, инвалидизация и дори смърт", допълни здравният министър.

Проверката за нарушения ще се прави съвместно от Здравната каса, от здравното министерство и от Българския лекарски съюз.

Промяната ще бъде записана в Закона за здравното осигуряване и според Москов ще помогне да се следи по-добре как се изразходват обществените средства.

„Държавата и обществото ни дават достатъчно голямо финансиране, за мащабите, които можем да си позволим като държава имено за да се противопоставим на тежката ситуация със сърдечно-съдовите заболявания“, коментира здравният министър, цитиран от "Фокус".

Той посочи още, че ако сериозна част от тези пари отиват не по предназначение и без резултат за нашето здраве, то това означава, че "този кран трябва да бъде спрян".

Здравният министър бе категоричен, че на базата на ясни и прозрачни критерии ще се разбере дали НЗОК сключва или не договор с някого.

Бившият депутат от ДПС Нигяр Джафер пък допълни, че трябва да има държавна политика за сърдечно-съдовите заболявания, защото в момента 65 процента от българите умират от такива заболявания.

„Говорейки за висшия пилотаж в медицината трябва да си даваме сметка, че подходът към сърдечно-съдовата патология трябва да е комплексен, днес това ни липсва“, каза тя.

Още в края на септември м.г. след среща с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова кардиолози и кардиохирурзи обявиха, че болници източват касата, като са поставяни стентове на пациенти, които не са имали нужда, а в инвазивни лаборатории са били извършвани ненужни коронарографии.

Последвала проверка показа, че има 1200 пациенти с по два или повече поставени стентове, на които след това се е наложила кардиологична операция. А имало и такива с поставени между 12 и 15 стента.
Тогава от НЗОК обясниха, че на един пациент средно могат да бъдат поставени до три стента.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини