От х:

Днес в x:

Прокуратурата поиска 10 г. затвор за Александър Томов

Прокуратурата поиска 10 години лишаване от свобода за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на "Кремиковци" Александър Томов.
Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери - 29 млн. лева, от металургичния комбинат, както и на 3,5 млн. евро от футболния клуб.

Прокуратурата поиска още конфискация на имуществото и временно лишаване от заемане на ръководни постове за Томов и останалите, предаде БГНЕС.

През юни миналата година процесът тръгна за втори път на първа инстанция. През януари 2011 година СГС постанови, че Александър Томов и Иван Иванов трябва да лежат в затвора по 9 години, а Гарибов и Бонев бяха оправдани.

През октомври миналата година Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдите и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Като основна причина за това магистратите посочиха, че в мотивите се съдържат коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност.

По първото обвинение прокуратурата твърди, че нанесената от Александър Томов и останалите трима щета е в размер на 29 млн. лева - толкова е стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 година, а "Кремиковци" беше обявен в несъстоятелност.

По второто обвинение прокуратурата твърди, че Томов и Гарибов са предложили акционерното дружество на ЦСКА да изтегли банков кредит, а мотивите им са свързани с това, че клубът имал нужда от средствата за разпечатване на оперативните му дейности. В резултат на приетото решение средствата от кредита постъпили в касата на армейския клуб, а единствено Томов и Гарибов можели да се разпореждат със сметката.

Според държавното обвинение безспорно е установено, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба, а двамата са отклонили средства в размер 6 825 000 лева. Прокуратурата посочва, че двамата са действали в съучастие и са осъзнавали целта си. Това довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза.

Прокуратурата твърди още, че кредитът не е обслужван, поради което дружеството не покривало критериите за работещо предприятие.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини