От х:

Днес в x:

Стрелба в Дания срещу карикатурист, има загинал и ранени

Мъж е загинал, трима полицаи са ранени при стрелба в Дания по време на дебат за свободата на словото. На него е бил карикатурист, рисувал Мохамед като куче.
Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит обяви най-висока степен на тревога от терористична заплаха в страната.

Дебатът е бил на тема "Ислямът и свободата на словото", и се е състоял в кафенето Крудтьонден, чието име в превод от датски означава Барутен погреб, посочва ТАСС.

В него е участвал посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай, който написа в Туитър, че е невредим.

Там е бил и шведският карикатурист Ларс Вилкс. Той породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи порока Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва Ройтерс.

Според Хелле Мерете Брикс, една от организаторките на проявата, състояла се в кафенето, Вилкс не е пострадал при стрелбата, предаде Асошиейтед прес.

Полицията е извела Вилкс от заведението.

Когато шведът гостува в Дания, той е поставян под полицейска охрана, припомня АП.

Датската полиция съобщи, че само един мъж е участвал в днешната стрелба срещу дебата за исляма в Копенхаген. Полицията разпространи и негова снимка. На нея се вижда мъж, облечен с тъмен анорак и качулка, който носи черна чанта, уточни БГНЕС. Вижте снимката>>>

По-рано бе съобщено, че нападението е извършено от двама души, въоръжени с автоматично оръжие.

След стрелбата по витрината на кафенето бяха открити 30 дупки от куршуми.

Кафенето, в което отекна стрелбата, е известно с джазовите си концерти, предаде БТА.

"Тези хора стреляха по нас. Имаха намерението да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат", разказа френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с Франс прес.

Загиналият е цивилен мъж.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

"Чуха са се най-малко 50 изстрела, а полицаите твърдят, че те са били дори 200. Куршумите са преминали през вратите и витрината на кафенето и всички легнахме на пода", разказва пред Франс прес посланикът на Франция.

"Успяхме да избягаме от стаята и сега сме в съседна стая, но ситуацията е все още критична. Нападателите не са заловени и могат все още да са в квартала", казва посланикът. Той допълва, че е имало няколко десетки души аудитория, когато е започнала стрелбата.

Министър-председателят на Дания Хеле Торнинг-Шмит заяви, че "всичко предполага, че стрелбата е била политическо нападение и следователно терористичен акт".

Според органите на реда обстоятелствата по случая "показват, че става въпрос за терористично нападение".

Колата, с която избягал нападателят, е била намерена празна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на датската полиция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини