От х:

Днес в x:

Дядо Николай служи в Горноводенския манастир, докато ВКС гледа делото за собствеността му

Пловдивският митрополит Николай отслужи Архиерейска света Литургия в епархийския манастир "Св.св.Кирик и Юлита" в Горни Воден. На богослужението присъстваха народният представител Манол Генов, областният управител Розалин Петков, кметът на Асеновград Емил Караиванов, общественици, граждани. След службата всички те посетиха параклиса "Свети Влас", който е няколко километра под манастира. Там традиционно всяка година асеновградчани почитат светеца.

Според народните вярвания Власий се приема за наследник на древнославянския бог Волос - бог на животните, лова, търговията и горите. За дедите ни той е бил само покровител и избавител на домашните животни и най-вече на впрегнатия добитък от болестта "влас" и изцеряването им от рани.

Съвпадение или не, същият ден Върховният касационен съд (ВКС) гледа в закрито заседание делото, образувано по касационна жалба на Съюза на архитектите в България срещу решението на Пловдивския апелативен съд по спора за собствеността на манастира между САБ и Пловдивската митрополия.

Припомняме, че в специално архипастирско обръщение по повод "натиска, упражняван от група лица върху съдебната система, във връзка с делото "Манастир "Св. св. Кирик и Юлита" владиката призова за тридневен строг пост и искрена молитва, с които миряните да измолят справедливостта божия.

На сайта на ВКС е съобщено, че "предстои съдът да се произнесе с определение дали допуска касационното обжалване на решението на Пловдивския апелативен съд, като съобрази критериите на чл.280 ГПК."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини