От х:

Днес в x:

Асеновград отваря музей на виното?

Снимка: ЦКТ "Тракея"

Местната управа и Центърът за култура и туризъм "Тракея" работят по идеята за отваряне на музей на виното в града. Решението за това е част от основните обобщаващи резултати на първия научен форум "Вино и културен туризъм", който се проведе в рамките на асеновградската Винария`2015.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало такъв музей, но той се е намирал в Къщата с линовете, която е реституирана. В момента се мисли той да е разположен в Етнографската къща или в Дома на металурга. Последният е собственост на частна компания, с която Общината възнамерява да преговаря. "Готови сме да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов", посочва пред сайта agronovinite.com кметът Емил Караиванов.

Предвижда се бъдещият музей да показва целия цикъл на производството - от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. 

По думите на председателя на Център за култура и туризъм "ТРАКЕЯ", организатор на форума "Вино и културен туризъм", предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Евроасоциацията на винените градове.

Източник: bg-damma.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини