От х:

Днес в x:

7 °C

Истината за Франция

Луи дьо Фюнес, "Приключенията на равина Якоб" 1973 год., комедия 

И каква ли е тази истина? В момента всички са склонни да мислят за Франция и мислите ни на тази тема са свързани с новините оттам. Отчаяно търсим кой да ни каже какво да мислим, какво е правилно да мислим, какво не е опасно да мислим. Така стана, че трябва поне за себе си да решим Шарли ли сме или не сме Шарли. Не, не, не, няма да ви питаме и ние.

Разбира се, поставянето на въпроса така ще свари обикновения човек неподготвен. Защото той отдавна е свикнал да е Шарли, той няма нужда да се бори за секуларизъм. Защото от Великата Френска революция насам има Конституция, република, либерализъм и всичко това, което прави живота ни съвременен, включително разделението на властите, включително ненамесата на религиите в управлението на държавата.

И след тези азбучни истини, нека стигнем до истината за Франция. Тези, които мислят, че тя е една и са склонни да я свързват с рисуването на карикатури, ще бъдат жестоко разочаровани. Не можем да ви поднесем истината за Франция. И никой не може. Има различни новини, ще трябва сами да се ориентирате по тях, например по действията на френския посланик, които имаха голяма публичност в страната ни. Например по факта, че "Броят на оцелелите" на "Шарли ебдо" направи 7 милиона тираж. И да, според официални източници във Франция има около 6 милиона мюсюлмани. (Ако трудно намирате защо тези три изречения са едно след друго, обединяващото е законът). Но това са само парченца от истината за Франция, която ни е така трудно да осмислим напоследък. Погледнато исторически, Ботев е направил също труден избор, прегръщайки идеите на Френската революция. На Вазов му е било доста по-лесно, когато писал "Под игото", следвайки Виктор Юго. Всъщност сега познаваме ли Франция? Хуманизма? Просвещението?

По своя инициатива, без сътрудничество с посолства или институции, на сайта започваме дни на Франция. Не можем да ви поднесем някое от стотиците видове френски сирена, нито да ви поканим на дегустация на френско вино. И като цяло френската кухня, призната за елитна, няма да можем да ви поднесем. Не забравяйте и френските парфюми, френската мода, припомнете си и други френски неща, с които отдавна сте свикнали и приели в живота си, и които не можем да ви поднесем. На нас ни е по силите да ви представим само малко от истината за Франция в интернет и то без коментар. Ще я срещнете тук-там по страниците - анимация, създадена в училищата по визуална комуникация в Париж, балът на Мулен руж, видеоклипове на френски музиканти, бурлеска, суинг, Луи дьо Фюнес, засега. Надяваме се така да попиете оня френски дух на свобода, онази висота на идеите и артистичния начин на тяхното представане, за които си струва да помечтаем. И да, това е без значение - цвят на кожата или религия, в подбора на клиповете. Някои от нещата са много известни, други - абсолютно непознати. Просто пъстри парченца от голямата истина, създадени във Франция, намерени в интернет. Франция, която се шегува, разсъждава, осъзнава, дава крила, разбира, приютява - идеите в изкуството, които може би ще откриете в препоръчаните клипове (вдясно от текста). 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Не
  не е просто конспирация
  12 -6
  15:26, 24 яну 2015
  Аз не видях никакви истини в тази статия вие видяхте ли? А защо не напишете, че това беше организирано от самите францета господин "журналист" кой стои зад идил? АЗ ЛИ?
 • 2
  Po
  pozdravlenia
  7 -1
  16:01, 24 яну 2015
  Пак показахте че сте повече от другите.Поздравявам вашето издание за това.
 • 3
  Ло
  лобанов -ростовски
  9 -2
  18:22, 24 яну 2015
  Мюсюлманите за сетен показаха че МАЙТАПИ с религията им се НАКАЗВАТЕ като се знае това защо няколко говеда си позволяват ЕТО го и резултата --шърли Те не са като християните -ако те ударят по едната страна обърни и другата Европейците след като се набутаха с 15 милиона мюсюлмани сега трябва щат не щат да се СЪОБРАЗЯВАТ с ТЯХ иначе ШЪРЛИ ще се ПОВТАРЯ в много по ГРЗЕН вариант -това е много близко до ума А уж сме умни хора
  • Sc
   Scuzy
   2 0
   10:46, 26 яну 2015
   Извинявай, никой не си прави майтап с религията. Лицемерните изяви на нейните служители обаче заслужават поне малко иронична усмивка. Иначе всяко грозно деяние може да се прикрие с маската на святост и да се окаже неприкосновено. Религиите да си стоят в техните си храмове, не може да им се поверява нито управлението на въздушния трафик, нито какво ще публикува едно сатирично издание
  • По
   подкрепям
   4 -1
   11:35, 26 яну 2015
   Абсолютно подкрепям последното изказване. Франция е отворила врати и е дала да влезе много народ, който тя е приютила нядявайки се да споделя нейните ценности. Добре са дошли ако споделят нейните ценности! Който не споделя многообразието на културата да си върви. Многообразието коригира гена на един народ и внася нови неща в културата. Тероризма си е тероризъм независимо от религията.Имало е и християни терористи в българската история. Това не може да се толерира. Хората отиват да живеят на други места защото искат повече права и за да живеят по-добре.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини