От х:

Днес в x:

Най-подробната и пълна книга за България (виж, прочети)

В тази книга ще намерите много основания да изправите гордо глава пред света. Като обитатели на земя, в която човекът е оставил следи от саото начало на историята. Като граждани на държава, която някога е била сред най-могъщите в Европа наред с Византийската и Франкската империи. Това е само част от представянето на новата луксозна книга-албум „България – природа, човек, цивилизации“ на Румяна Николова и Николай Генов. 

Ще научите, че в прочутия си „Анабазис“ историкът Ксенофонт е описал през V-ІV в. пр. Хр. как траките дарявали гостите си с изящни чаши, върху които били изковани техните богове, част от които древните гърци преселили на своя Олимп. Ана - дъщеря на великия княз на Киевска Рус Ярослав Мъдрия, която през ХІ в. омъжили за крал Анри І, занесла със себе си Библия. Тя и сега се пази в прочутата катедрала на гр. Реймс. Почитана била като изключителна реликва, пред която се клели френските крале... Била написана на славянската азбука, създадена от братята Кирил и Методий. 

От книгата ще узнаете къде са открити най-старите следи от първите човеци на континента, къде е бил покръстен българският владетел Борис-Михаил, а също и за пътешествията на много ценни български ръкописи

из световните библиотеки, за тайнствената принцеса, погребана в Могиланската могила, за първите искри на цивилизацията в европейския континент, за „Тайната вечеря“, създадена век и половина преди Леонардовия шедьовър.

Ще научите, че канализацията в родопското село Ковачевица била направена преди лондонската и ще видите загадъчните и уникални трапецовидни ниши в Източните Родопи. Ще видите първото злато на човечеството, находките, определяни като най-старата протописменост на континента. А също и Агушевия конак, смятан за единствения оцелял феодален замък у нас. 

Макар да нямаме „световни рекордьори” сред природните феномени, книгата ще ви убеди, че заслужено изумителното им многообразие нарежда България сред страните, в които може да се види най-пъстра картина от шедьоври на Създателя. 

Ще се запознаете с „белите сватби“ в Рибново, „мъжкото хоро“ в Калофер, кукерските празници. Десетки племена и народи, които са я избирали за свой дом, са оставили не само материални следи, но и уникални обичаи и вярвания и „живата вода” на традициите освежава и днешния й ден. Най-древната европейска държава влива в могъщия дъх на Стария континент своя вечно млад дух. 

Новата луксозна книга-албум „България – природа, човек, цивилизации“ на Румяна Николова и Николай Генов  впечатлява със своята всеобхватност, но и с качество. С 880 цветни фотографии и текстове по 192 теми, разкриващи природното, историческото и културното богатство на земята ни, тя ще е необходимост и гордост за българския дом.

Изданието е двуезично – на български и английски език.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини