От х:

Днес в x:

Хасковлии предпочитат законен секс, пред законна изневяра

Хасковлии все още предпочитат повече да се бракуват, отколкото развеждат. Но броят им намалява всяка година/сн.архив/

Двойно повече хасковлии предпочитат регламентираните в закона отношения между мъж и жена, давани от брака, вместо легалното кръшкане с друга, което на теория дава развода. Не че кривването по време на брак е чак незаконно, но пък ако те спипат носи неприятни материални резултати и правни последици по отношение на децата. Именно изневерите са причина №1 за разпадането на хасковските семейства. Напоследък обаче подаващите молби за развод в Хасково намаляват главоломно, а броят на окончателно разведените през 2014-та година е 179, след като мината година стигнаха до 200. Отчасти причината е в скъпите адвокатски хонорари, които варират между 300 и 500 лв. Факт е обаче, че се приключва 3-годишна тенденция за ръст на официалните раздели.

На фона на това 404 двойки ентусиазирано са тръгнали към олтара през 2014-та. Правят го напук на тенденцията, задвижвана от обективни и субективни фактори. Отливът на венчило в национален мащаб придоби характер на епидемия, след като се наложи модата за съжителство без брак. На тези двойки законът дава почти равни права със законно бракуваните. В Хасково пък има две допълнителни причини за отлив. От една страна относително високата цена на церемонията по сключване на граждански брак - 104 лв, която понякога е в пъти по-голяма от тази в съседните общини. В някои от тях даже има бонуси от безплатни церемонии в определени дни-например на 14-ти февруари в Димитровград.

За избягването на ритуалната зала дял има и постоянното й местене тук там - първо в скърцащата и тясна Синя Къща, после в Младежкия дом. И двете места си приличат по това, че създават куп логистични проблели - на първото място въобще нямаше къде да се паркира, до другото пък има тесен, но и общо достъпен паркинг, побиращ общо 20-тина коли.

Новородените и починалите са почти 1 към 1 за миналата година. В общинската служба ГРАО са регистрирани 1003 бебета с уговорката, че това е само от родените в хасковското АГО. Публично известно е, че стотици хасковлийки предпочитат да раждат другаде и бебетата им получават друго местожителство. Ако се приеме цифрата на гинеколозите за близо 30 % износ на родилки, то бройката местни новородени става близка или малко по-голяма от официално регистрираните 1275 починали. Все пак добрата новина, е че раждаемостта в града е по-голяма от предходната година и естественият прираст е, макар и с малко, положителен.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ba
    bai spiro_1421435122
    2 -4
    21:01, 16 яну 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Ба
    банго васил
    2 -3
    21:17, 16 яну 2015
    Не знам защо но все ми се струва че бай ми спиро е бай ми узунов бивш няма да казвам къде И тогава цял ден киснеше пред компютъра с преписките и ръмжеше срещу барката павлов Дано да се лъжа
  • 3
    Шо
    Шопа
    16 -3
    07:44, 17 яну 2015
    Да бе,женят се,ама не са българи ,а амуджи!Цяло лято уикенда вият зурли и маанета ор ресторанта на стадиона!
  • 4
    Пе
    Петко Войвода
    7 -1
    11:58, 17 яну 2015
    точно така Шопе амужите правят сватби --роят се здраво и булките ги режат знаеш къде
Последни новини