От х:

Днес в x:

Лицензирани лекари заместват ТЕЛК-овете

ТЕЛК комисиите ще се закрият, а лицензирани лекари със специалност и определен стаж ще освидетелстват пациентите. Това е идея, по която работим с Министерството на труда и социалната политика, съобщи здравният министър д-р Петър Москов. Описаната практика била част от европейския опит в държави като Хърватия, Испания, Холандия и Германия.

„Няма причина лицензиран лекар, който може да диагностицира и проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза до каква степен то ви е инвалидизирало", аргументира се пред „Труд" д-р Москов. Той подчерта, че в момента за оценка от някои ТЕЛК (като очната) се чака по една-две години като така се трупат опашки и се акумулира корупция. А в случаите, при които човек няма едно око, ръка или крак, той няма да се явява за преосвидетелстване всяка година, за да установят специалистите, че примерно не му е „пораснал" нов крайник.

Д-р Москов обясни още една готвена промяна - НЗОК да плаща за лечението на заболяване, а не за лекарства. "Т.е. ако една, две или три групи медикаменти са необходими за лечение на вашето кръвно или гастрит, те ще бъдат 100% покрити. А ако болен иска по-модерна терапия, ще доплаща за нея", каза още министърът.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини