От х:

Днес в x:

Енчев изключен от 2 комисии, Манолова видя дискриминация

Парламентът изключи от две комисии независимия депутат Велизар Енчев, който напусна ПГ на ПФ. Мая Манолова от БСП го защити и видя дискриминация срещу него.
По предложение на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов Енчев бе изключен от комисиите по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите и по социална и демографска политика.

Симеонов се мотивира с напускането на Енчев на групата на ПФ, заради което вече не е техен представител.

Енчев бе отстранен от комисиите с гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ и "Атака".
БСП и ДПС не гласуваха, в БДЦ и АБВ имаше разнородно гласуване, предаде "Фокус".

Вече независимият депутат коментира, че с решението си Симеонов казва на пенсионерите, че не иска да има техен представител в комисията по социална политика.

„С това предложение ПФ за втори път изменя на своите избиратели. Първия път беше, когато въпреки обещанията си, гласува за коалицията ГЕРБ и РБ. Симеонов иска да блокира нещо много важно, моето предложение за 13-а пенсия - ¼ от нея за най-бедните пенсионери”, посочи Енчев и добави, че това е послание към пенсионерите, че интересите им не са важни в тази зала.

Симеонов отвърна, че Енчев е напуснал доброволно и няма как да бъде представител на ПФ в комисиите.

„Няма място за излишни емоции. Енчев не е в този парламент като представител на въображаеми пенсионерски съвети, а като народен представител от софийска област от листата на ПФ. Ако може да се говори за достойнство и морал един народен представител, който е напуснал дадена група, е редно да напусне и НС”, коментира Симеонов.

Мая Манолова от "БСП - Лява България" предложи гласуването на предложението да бъде отложено, тъй като според правилника на НС независимите народни представители имат право да участват в две комисии като членове.

По думите й това е дискриминация към Енчев.

„Тези, които не членуват в ПГ, да не им се отнема възможността да участват в комисии, защото тази мярка е дискриминационна. Това е справедливо и честно към народните представители”, предложи тя.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче коментира, че явно по случай деня за защита правата на човека Манолова е решила да защити Енчев, но не е запозната с правилника, въпреки че е присъствала при обсъждането в комисия.

Атанасова предложи на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, когато някой от депутатите говори извън темата, да му бъде отнета думата.
Главчев обаче влезе в конфликт с Манолова и я посъветва да прочете правилника преди свое изказване, защото в него никъде нямало изискване независимите да са част от комисии.

Тук отново се намеси Симеонов, според когото очевидно Енчев бил открил "своя нов тих политически пристан", и предложи, ако желаят, БСП да го предложат за член на комисии.

В реплика Манолова заяви, че не бива да се бъркат взаимоотношенията в едно дружество или фирма с тези в парламента.

На критики на Манолова, че парламентът не е телевизия СКАТ и че не Симеонов е работодател на Енчев, а избирателите, лидерът на НФСБ отвърна, че "този яростен патос на господина, който слушаме днес, го нямаше на пето число от месеца, когато той беше по-хрисим и от монахиня", цитира го "Дневник".

Симеонов добави, че в Народното събрание имало и още един такъв театрал - Волен Сидеров.

Междувременно беше прието оттеглянето на лидера на "Атака" от поста зам.-председател в комисията по външната политика. По време на избора му Сидеров бил в чужбина и съпартийците му несъгласували с него издигането му.
Миналата седмица той съобщи, че ще остане член, защото имал въпроси към външния министър Даниел Митов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ск
    СКАТски
    2 -1
    14:05, 10 дек 2014
    Г-н Симеонов, ако не беше Велизар Енчев, през крив макарон щеше да гледа Парламената! От такива по позорни маймуни като Симеонов не бях виждал!
  • 2
    Би
    бивш служител мвр
    0 -1
    22:21, 10 дек 2014
    Абе тоа кабелар валерко взе много да се изхвърля Ами енчев е къде къде по начетен и с заслуги към българия отколкото кабеларя "% дена политика валерко се чуди да подкрепя ли или не правителството Итова око е политик

Още новини

Последни новини