От х:

Днес в x:

Затегнаха мерките за сигурност в Европа

Много страни повишиха мерките си за сигурност след атентата в редакцията на сп. "Шарли Ебдо" в Париж вчера. Бронирани камиони патрулират в Лондон.
От вчера следобед степента на опасност от терористични атаки в Лондон е повишена до най-висока степен.

Навсякъде из града може да се видят тежко въоръжени полицаи, както и патрулиращи бронирани камиони, предаде кореспондентът на Нова телевизия.

От днес по митници и летища контролът е изключително засилен.

Италия засили мерките за сигурност около "чувствителни обекти", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вътрешният министър Анджелино Алфано заяви вчера, цитиран от агенция АНСА, че няма конкретни заплахи за нападения в страната.

При все това, по думите на министъра, охраната е засилена около "чувствителни" френски, американски и еврейски обекти.

Той отбеляза, че групировката "Ислямска държава" е обявила, че целта й е да завладее Рим - центърът на християнството.

Папа Франциск остро осъди "гнусното" по думите му нападение в Париж и заяви, че подобно насилие с нищо не може да бъде оправдано.

Испания също повиши нивото на заплахата за сигурност, но министърът на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас заяви, че няма данни за непосредствена заплаха за страната, предаде Асошиейтед прес.

Равнището на заплаха е повишено от ниво 2 на ниво 3, като 4 е най-високата степен.
Мярката означава, че властите ще засилят мерките за сигурност на ключови обекти от инфраструктурата, но министърът не уточни кои.

Хорхе Фернандес Диас припомни, че Испания приложи мярката за ниво 3 през юни за девет дни, когато страната се подготвяше за коронацията на крал Фелипе Шести.

Белгия също засилила мерките за сигурност на няколко места в страната, предаде ДПА, като цитира правителствено комюнике.
Въпреки решението на правителството да не повишава равнището на заплахата за сигурността, бдителността остава наложителна, се казва в изявлението, добавяйки, че Белгия ще се постарае да бъде в помощ на френските власти, разследващи атаката.

Мерките за сигурност пред френското консулство в Ню Йорк също бяха засилени, предаде Франс прес.
Двама полицаи от Полицейското управление на Ню Йорк са разположени пред консулството.
Мерките за контрол на посетителите на входа също са подобрени.

Шведските власти пък подобриха охраната на художника Ларс Вилкс, който предизвика полемика през 2007 г. с рисунките си на пророка Мохамед изобразен като куче.

Кървавият атентат срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" потресе международната общност, а политици и медии заклеймиха посегателството върху свободата на словото.
Тримата терористи бяха идентифицирани, единият се предаде.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини