От х:

Днес в x:

Пентагонът: За пет месеца са поразени над 3000 цели на ИД

Коалицията срещу "Ислямска държава" е поразила за пет месеца над 3000 цели на групировката в Ирак и Сирия, съобщи Пентагонът.
Коалицията срещу "Ислямска държава" е използвала близо 5000 снаряда, поразявайки над 3000 цели на джихадистите в Ирак и Сирия от началото на въздушните удари, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и ТАСС, на които се позова БТА.

Към 31 декември 2014 г. оглавената от САЩ коалиция е нанесла 1676 въздушни удара, сочат данните на американското Централно командване (Сентком), което отговаря за Близкия изток и Централна Азия.

Унищожени или сериозно повредени са 58 танка и над 900 военни машини, включително 184 високопроходими автомобила "Хъмви" и 26 бронетранспортьора, а също 79 артилерийски установки, 52 бункера, 673 бойни поста и близо хиляда различни сгради, както и 14 катера в река Ефрат.

Самолетите на коалицията са изпълнили 15 465 полета.

Пентагонът не посочи колко джихадисти са били убити или ранени и отбеляза, че не може да каже точно колко са унищожените на практика мишени.
Мисля, че броят на унищожените цели е голям, ограничи са да каже говорителят на отбранителното ведомство полковник Стивън Уорън.

Пентагонът отказа да съобщи и колко танка, например, остават в ръцете на ИД въпреки ударите.

"Не искаме враговете ни да знаят всичко, което ние знаем за тях", заяви полковник Уорън.

Международната коалиция включва над 60 страни, 12 от които участват във военната операция в Ирак и Сирия. Въздушни удари в Ирак се извършват от 8 август 2014 г., а от 23 септември миналата година съюзниците нанасят удари и в Сирия. Заедно с американските ВВС в операциите в Ирак участват самолети на Австралия, Белгия, Великобритания, Дания, Канада, Холандия и Франция, а в Сирия - Бахрейн, Йордания, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини