От х:

Днес в x:

"Живи бомби" – новата тактика на ИД

Пламъците озаряват високо нощното небе на Багдад. Пожарната служба отчаяно се опитва да загаси огъня, за да предотврати разрастването му в други части на квартал Карада. Постоянно се чуват сирените на линейки, които откарват поредните ранени.

Това е един сценарий на ужаса, предизвикан от взрив на зареден с експлозиви хладилен камион. 119 са жертвите досега, над 200 са ранени в този особено кървав атентат, отговорността за който бе поета от терористичната организация "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Особеното коварство е типично за ИДИЛ. В свещения месец Рамадан улиците в Карада са претъпкани с хора вечер, защото те най-накрая могат да се хранят отново в един изпълнен с лишения ден. В ресторантите има семейства, в кафенетата се гледа мачът от Европейското първенство между Германия и Италия. Тогава идват смъртта и хаосът. Това състояние ИДИЛ сега иска да разпространи в целия свят, пише в свой анализ Die Welt. 

Детонацията на колата бомба в центъра на Багдад е четвъртата голяма атака в рамките на една седмица, организирана от ИДИЛ. В понеделник осем атентатори самоубийци се взривиха в ливански граничен град до Сирия. Като по чудо в Каа, където има преобладаващо християнско население, имаше само пет смъртни случая и 30 ранени.

Във вторник вечер трима атентатори щурмуваха летище „Ататюрк“ в Истанбул, убивайки 44 души. В петък вечер последва ситуация със заложници в Holey Bakery Café в столицата на Бангладеш Дака. С мачете терористите повалиха 20 от 33-ма заложници. Който от заловените не е можел да рецитира стихове на Корана, е бил измъчван в продължение на часове.

Става дума за вълна от големи атаки на ИДИЛ, каквито досега не сме виждали в тази честота. И по всяка вероятност скоро ще последват нови атаки. „ИДИЛ има хиляди хора, които са разпределени не само в Близкия изток, но също така и в Западна Африка, в Азия и отвъд", заяви тази седмица Джон Бренан, директор на американското ЦРУ, в интервю.

Разбира се, не всички от тези последователи са готови да умрат като атентатори. Но сред тях има и клетки, които просто чакат своя ред за заповед. Те може да са били изпратени преди месеци на конкретното място, за да убиват избирателно неверниците.

Говорителят на ИДИЛ Абу Мохамед ал-Адмани обяви готовността за подобни действия в аудиосъобщение през май. През миналата седмица близката до терористичната организация Amak публикува графика, за която се твърди, че показва международна мрежа от нелегални бойци.

Както в Париж и Брюксел, терористите в Каа, Истанбул, Дака и Багдад атакуват т. нар. „меки цели“. Това са лесно достъпни цели, които не изискват сложна подготовка. По този начин сравнително лесно могат да бъдат убити много хора, а вниманието на медиите в световен мащаб е подсигурено.

ИДИЛ счита това за перфектна пропаганда. И тя ѝ е крайно необходима в момента, за да запази своите последователи. От повече от година организацията отчита поражение след поражение. В Ирак терористичната организация вече загуби близо 50 на сто от своята територия. В Сирия загуби досега само една четвърт, но дори и там губи територии ден след ден.

С атаки, които попадат в заглавията на международните медии, трябва да се прикрие сривът на военната значимост и упадъкът на халифата. Ръководството на терористичната организация разбира, че играта приключва, но възнамерява да създаде възможно най-кървав финал.

Това обяснява и времето за активиране на спящите клетки в четирите засегнати страни. В сряда миналата седмица халифатът отпразнува втората година от провъзгласяването си.

На 29 юни 2014 г. лидерът на организацията Абу Бакр ал Багдади прокламира създаването на нова ислямска империя в Голямата джамия на иракския град Мосул. Тази символична дата ИДИЛ не искаше да пропусне.

В Ливан атаката бе насочена срещу християнската общност. Нейното бъдеще в целия регион е поставено под риск. Експулсирането на християните от Близкия изток е официално прокламирана цел на ИДИЛ, както и на други ислямистки терористични организации.

В Турция правителството бе наказано, защото през последните месеци нареди арестуването на стотици членове на ИДИЛ. Отминаха дните, когато джихадистите необезпокоявано нахлуваха през границата с Турция, а ранените им членове бяха лекувани в турски болници безплатно. От бившия приятел стана враг, а ИДИЛ е решена на кървав реванш.

В Бангладеш по всичко изглежда, че с клането в ресторанта терористичната група поставя удивителен знак зад сравнително скорошното си присъствие в мюсюлманската страна в Южна Азия с население от 150 млн. души. Наречете го, ако щете, брандинг - управление на марката.

В Ирак атаката бе насочена към шиити, тоест членове на доминиращото мнозинство в страната, което представлява една голяма част от политическото ръководство. Когато обаче министър-председателят Хайдар ал-Абади посети мястото на атентата, той е посрещнат от с освирквания от разгневена тълпа и наречен „крадец“. Така по всичко изглежда, че ИДИЛ продължава да успява да дестабилизира властите в Ирак.

Но би било пресилено ИДИЛ да се възприема все още като фактор на властта. Терористичната организация се примири с факта, че вече не може да съществува като държава. ИДИЛ не може да защитава териториите си и минава на заден план, заяви и говорителят ал-Аднани. Но когато времето отново назрее, ИДИЛ щяла да се завърне отново.

Така че може да се обзаложим, че джихадистите планират впечатляващ финал. И атаките от последната седмица показват колко ужасяващ може да бъде той. 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини