От х:

Днес в x:

Положителното мислене ни прави мързеливи

Преди около 15 години, предприемачът Майкъл Стаусхолм започнал съвместен бизнес с приятел, който си представял бъдещето в розови краски и му обещал грандиозен успех.

Стаусхолм му повярвал и се почувствал окрилен. В крайна сметка позитивното мислене е първата стъпка към успеха.

“Позитивното мислене е част от ДНК-то на много предприемачи”, казва Стаусхолм, чиято компания е базирана в Копенхаген и който преди работел за логистичната фирма Мерск. “Ако не мислите позитивно, никога няма да започнете собствен бизнес”, добавя той.

Но когато бизнесът му се провалил, той научил ценен урок. Положителното мислене си има и недостатъци. “Да мислите положително и да сте щастливи през цялото време, само по себе си няма да проработи – то трябва да бъде комбинирано с реализъм”, категоричен е Стаусхолм.

Силата на положителното мислене е водещ принцип за бизнес лидерите поне от 1936 година, когато Наполеон Хил публикува книгата "Мисли и забогатявай". Две десетилетия по-късно Норман Винсънт Пийл написа "Силата на положителното мислене", от която бяха продадени над 21 милиона копия по света. Наскоро "Тайната" на Ронда Бърн завладя бизнеслидерите, а и всички останали с обещанието за грандиозен успех базиран единствено на положителното мислене.

Според всички тези четива, отрицателните мисли стоят на пътя ви към успеха. В действителност, новопроведени изследвания твърдят, че положителното мислене си има граници, а дори и капани. Позитивността може да ограничи успеха ви.

Габриеле Йотинген - професор по психология в Нюйоркския университет, автор на "Преосмисляне на положителното мислене: В дебрите на науката за мотивацията, твърди че когато започнала да изучава положителното мислене открила, че енергията се понижава значително, когато хората потънат в щастливи фантазии за бъдещето, сред които откриването на мечтаната работа или печалбата на много пари.

“Проблемът е, че на хората не им достига енергия, за да изпълнят желанията си”, твърди Йотинген.

“Те фантазират за успехите си, създават усещането, че вече са ги постигнали и стават отпуснати, така губят мотивацията, която би могла да им помогне да ги постигнат наистина”, добавя тя.

Нимита Шах лондонски психолог, твърди, че хората често се разочароват, когато не успеят да изпълнят желанията си и започват да чувстват вина, затова че мислят негативно, разтревожени, че тези мисли са част от проблема.

И така, трябва ли през цялото време да се тревожим и да мислим, че най-лошото ни чака зад ъгъла? Това би било трудно. Оптимизмът е заложен в човешката психика, твърди Тали Шарот автор на "Склонен към оптимизъм". Тя се опитала да проучи ефекта на негативните събития върху емоциите, когато я осенила идеята, че хората са естествено предразположени към положителни мисли. В първоначалните и експерименти, тя помолила хората да си представят бъдещи неприятни сценарии, като разпадане на връзката или загуба на работата.

Открила, че хората автоматично заменяли негативните преживявания с положителни – твърдели, че ако се разделят с партньора си ще си намерят нов, още по-добър.

“Това унищожи експеримента ми”, казва Шарот, но тя осъзнала, че хората имат вътрешна склонност към оптимизъм. “Представят си, че бъдещето им ще е по-добро от миналото”.

Тази склонност към оптимизъм според Шарот съществува при 80% от населението, без значение от културата или националната принадлежност. Тя държи хората мотивирани. Изследвания сочат, че оптимистите живеят по-дълго и като цяло са в по-добро здравословно състояние. Хората, които вярват, че ще живеят по-дълго може да започнат да се хранят по-здравословно и да спортуват. Оптимизмът помага на хората да преодолеят трудните обстоятелства.

Но склонноста към оптимизъм често кара хората да приемат и неоправдани рискове. Това означава, че понякога подценяваме, колко време и средства ще отнеме новия проект или доколко ще ни зарадва новият чифт обувки. В крайна сметка прекаленият оптимизъм е опасен и може да ни попречи.

Ако имате естествена склонност към положително мислене, ще ви е нужен известен тренинг, за да добавите към него и известна доза негативизъм, която ще ви помогне да компенсирате прекомерния оптимизъм.

Йотинген разработила средство, наречено WOOP, то е налично като уебсайт и смартфон приложение. Средството подлага хората на серия преживявания, които трябва да им помогнат да открият конкретни стратегии за постигането на краткосрочните и дългосрочни цели, комбинирайки положителното мислене с вниманието към възможните недостатъчи и пречки.

Например, може би искате да основете собствена компания, но осъзнавате че не обичате да молите хората за пари или не искате да работите извънредно. Ще трябва да намерите начин да преодолеете тези спънки, например да наемете специалист по продажбите или да се придържате към предварително установено работно време. Възможно е и да решите, че пречките са твърде големи и цялото начинание не си струва, преди да сте се провалили.

“Така поне ще оставите тази цел настрана, без лоши последствия и ще си кажете: Разгледах я, но в момента тя не се вписва в живота ми”, казва Йотинген.

Когато Стаусхолм основал компанията си за моливи преди няколко години, той също си взел урок от първоначалния бизнеспровал. Записал всичките си договори и изготвил спасителен план, в случай че се реализира най-лошия сценарий.

Сега компанията му продава над 450 000 молива на месец в над 60 държави, резултат, който изненадал Стаусхолм.

“Всички твърдят, че трябва да мислиш положително, ако си собственик на компания. Но обратното на оптимизма не е отрицателното мислене – трябва да сте реалист за това, което бихте могли да постигнете”, казва той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини