От х:

Днес в x:

Картините на Цветан Василев не подлежат на конфискация без съдебно решение, обяви адвокатът му

Картините на банкера Цветан Василев, иззети вчера от централния офис на КТБ, не подлежат на конфискация без решение на съда. Това обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" един от адвокатите на подсъдимия Менко Менков.

"Цветан Василев няма как да знае каква е стойността на нещо, което му е подарено", подчерта адвокат Менков. "Тази акция цели отклоняване на общественото внимание от съществените проблеми в КТБ", смята той. 

Вчера прокуратурата иззе десетки ценни творби, сред които имаше платна на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и др. Те са част от общо 300 платна, собственост на Василев, които са част от запорираното имущество на Цветан Василев. Според сайта "Съдебни репортажи" картините са били запорирани от Софийският градски съд (СГС).

Обезпечителната мярка е наложена с определение на съдия Величка Цанова от 23 декември миналата година по искане на прокуратурата по реда на чл. 72 от Наказателно-процесуалния кодекс.

"Разполагаме с протокол за доброволно предаване, с което са предадени 20 картини, които са описани по много странен начин. Няма данни да са присъствали експерти. Освен това не е установено чия собственост са картините ", каза още адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ.

"Информацията, с която разполагам е, че в последния работен ден преди Коледа Софийският градски съд е издал определение, въз основа, на което е издадена обезпечителна заповед. Това означава, че за обвинението, което е повдигнато на Цветан Василев, се предвижда конфискация на имущество и прокуратурата е в правото си да поиска запор или обезпечение. Това е по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.  За утре има насрочен оглед от съдия-изпълнител въз основа на тази обезпечителна заповед. Кое наложи да се отива вчера по спешност да се взимат картините?", попита Менков.

Той допълни, че Цветан Василев дори и да иска не може да се върне в България, тъй като е с мярка за неотклонение "подписка". "Всеки ден той трябва да ходи в полицейското управление, отнет му е паспорта. Ако се опита да се върне в България, ще бъде прибран на границата", заяви още Менков.

През миналата година България поиска екстрадицията на Василев, но сръбски съд все още не се е произнесъл.

"До този момент ние имаме отговор, че прокуратурата не желае да чуе обясненията на Цветан Василев, което е изключително странно. Има писмено постановление на прокуратурата, че те не желаят да разпитат Цветан Василев с видеоконферентна връзка", твърди адвокатът на мажоритарният собственик на КТБ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини