От х:

Днес в x:

14 °C

Варицела нашари детските градини

Детските градини обичайно страдат от варицела по това време на годината


Варицела сполетя децата в градинска възраст на Хасково. Случаите през последните дни на 2014-та година са зачестили толкова, че има цели групи от забавачки, при които липсва повече от половината списъчен състав. Шарката е силно заразна, но се проявява след относително дълъг инкубационен период-до 3 седмици, през който детето е заразоносител. Въпрос на време е и останалите контакти да се обринат, понеже заразяемостта на шарката е 80 %, прогнозират лекари. До избиването на характерния обрив симптомите са като на ОРЗ с хрема, кашлица и характерно повишена, но не много, телесна температура. Виж при избиването на обрива температурата скача над 39°.

Най-много липсващи малчугани към момента има в бившата ЦДГ 2 на Добруджа, която от миналата година вече е част от ОДЗ, заедно с 3-та градина. Липси обаче има в почти всички забавачки, с изключение на тези, които бяха нашарени през миналата година, като например орфейската №15. Веднъж прекарана варицелата дава пожизнен имунитет и за децата няма нов риск да „прихванат“. Ако въобще може да има късмет в тази работа, то е за родителите и забавачките сключили застраховка за така наречените акутни заболявания. Те включват едни от най-острозаразните инфекции, като варицела, скарлатина, заушка, морбили. Обикновено стойността на застраховката е между 2 и 3 лв, но при разболяване родителите получават от застрахователя по около 60 лв. Те едва стигат за покриване на имуностимулантите, задължителни за сринатия от шарката детски имунитет. Обаче и това е все пак нещо.

Само по себе си дребната шарка не е опасна, когато се изкара в ранна детска възраст и се разминава без бъдещи последствия. Далеч по трудно обаче е за големите, които освен по-голямата фебрилност/екстремално висока температура/ са застрашени и от бъдещи крайно неприятни усложнения като херпес зостер. Добрата новина е, че към момента няма варицела в училищата или по-точно сред учениците. Повече засегнат е педагогическия състав, част от който е вкъщи да си гледа болните мъници. Справката с Регионалната здравно инспекция обаче дава основание да се прогнозира, че бумът на болестта тепърва предстои. Само за 2 дни - 29 и 30-ти декември, са отбелязани 10 нови случая на варицела. За сравнение през цялата предходна седмица новозаболелите са били само 8.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Чи
  читател
  1 0
  13:35, 7 яну 2015
  Дрената шарка е морбили, а варицелата е известна като "едра".

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини