От х:

Днес в x:

Варицела нашари детските градини

Детските градини обичайно страдат от варицела по това време на годината


Варицела сполетя децата в градинска възраст на Хасково. Случаите през последните дни на 2014-та година са зачестили толкова, че има цели групи от забавачки, при които липсва повече от половината списъчен състав. Шарката е силно заразна, но се проявява след относително дълъг инкубационен период-до 3 седмици, през който детето е заразоносител. Въпрос на време е и останалите контакти да се обринат, понеже заразяемостта на шарката е 80 %, прогнозират лекари. До избиването на характерния обрив симптомите са като на ОРЗ с хрема, кашлица и характерно повишена, но не много, телесна температура. Виж при избиването на обрива температурата скача над 39°.

Най-много липсващи малчугани към момента има в бившата ЦДГ 2 на Добруджа, която от миналата година вече е част от ОДЗ, заедно с 3-та градина. Липси обаче има в почти всички забавачки, с изключение на тези, които бяха нашарени през миналата година, като например орфейската №15. Веднъж прекарана варицелата дава пожизнен имунитет и за децата няма нов риск да „прихванат“. Ако въобще може да има късмет в тази работа, то е за родителите и забавачките сключили застраховка за така наречените акутни заболявания. Те включват едни от най-острозаразните инфекции, като варицела, скарлатина, заушка, морбили. Обикновено стойността на застраховката е между 2 и 3 лв, но при разболяване родителите получават от застрахователя по около 60 лв. Те едва стигат за покриване на имуностимулантите, задължителни за сринатия от шарката детски имунитет. Обаче и това е все пак нещо.

Само по себе си дребната шарка не е опасна, когато се изкара в ранна детска възраст и се разминава без бъдещи последствия. Далеч по трудно обаче е за големите, които освен по-голямата фебрилност/екстремално висока температура/ са застрашени и от бъдещи крайно неприятни усложнения като херпес зостер. Добрата новина е, че към момента няма варицела в училищата или по-точно сред учениците. Повече засегнат е педагогическия състав, част от който е вкъщи да си гледа болните мъници. Справката с Регионалната здравно инспекция обаче дава основание да се прогнозира, че бумът на болестта тепърва предстои. Само за 2 дни - 29 и 30-ти декември, са отбелязани 10 нови случая на варицела. За сравнение през цялата предходна седмица новозаболелите са били само 8.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чи
    читател
    1 0
    13:35, 7 яну 2015
    Дрената шарка е морбили, а варицелата е известна като "едра".
Последни новини