От х:

Днес в x:

Светлозар Лазаров не потвърди за хилядите бежанци, които Европа връща в България

Главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Светлозар Лазаров не потвърди появилата се информация за хиляди бежанци, които се очаква да бъдат върнати в България  от страни от Европейския съюз.

"Цифрата 7 000, която общо взето се тиражира, всъщност това са запитвания от държави - членки за цялата 2014-та година по различни казуси и въпроси, свързани с установени на тяхна територия чужденци. Такива са данните", заяви той пред БНР. "Ние за миналата година имаме върнати или реализирани 184 лица, а имаме и 684 потвърдени лица, но те още не са ни върнати. Намират се в неизвестност", каза той.

Според Лазаров се подобрявят условията за служителите на МВР, които са дислоцирани по границата с Турция.

Предстои да бъдат изтеглени командированите полицаи към вътрешността на страната, но това ще бъде компенсирано с по-доброто разположение на Гранична полиция към участъци със засилен бежански поток и такива, където има пропуски от турска страна.

Лазаров очерта и мерките, които се предприемат, за да се отговори на увеличаващия се имиграционен натиск.

"Краткосрочният включва овладяване на кризата и контролирането й. Това включваше насищането с голяма бройка служители от вътрешността на МВР, които да блокират подстъпите към държавата. Средносрочният вариант включва изграждането на инфраструктурно съоръжение. Дългосрочният аспект включва политически въпроси. Те са на ниво ЕС", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини