От х:

Днес в x:

Сериен убиец и изнасилвач в Белгия ще бъде доброволно евтаназиран на 11 януари

Сериен убиец и изнасилвач от Белгия, осъден на доживотен затвор, ще бъде евтаназиран в неделя по негова собствена воля, съобщи агенция "Ройтерс". Белгийските власти разрешиха на Франк ван ден Блеекен да бъде евтаназиран по силата на нови закони в страната.

Ван ден Блеекен не е неизлечимо болен, но твърди, че понеже няма перспектива да излезе на свобода и не може да преодолее импулсите си за секс с прояви на насилие, иска медицински екип да прекрати психическото му страдание. "През последните години той е прегледан от няколко лекари и психолози и техните заключения са, че той страда, и то непоносимо", обясни през септември миналата година адвокатът му Йос ван дер Велпен.

51-годишният Ван ден Блеекен твърди още, че през всички близо 30 години в затвора не е получил достатъчно терапия за състоянието му и предпочита да умре.

"Ройтерс" припомня, че в Белгия, както и в останалата част от Европейския съюз, няма смъртно наказание.

Белгия прилага евтаназия обаче не само при неизлечимо болни. През 2014 г. тя стана първата държава, която разреши евтаназията при неизлечимо болни деца на всякаква възраст.

Конкретен случай, привлякъл вниманието на медиите, беше този с двама глухи близнаци, на които предстоеше да изгубят и зрението си. Транссексуален пък беше евтаназиран след неуспешна операция за смяна на пола.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини