От х:

Днес в x:

Възмущение във Франция заради отказано погребение на ромче

Детето ще бъде погребано в съседното градче Вису

Вълна от възмущение заля Франция, след като кметът на град Шамплан, недалеч от Париж, отказа погребение за ромско бебе в общинското гробище.

Родената на 14 октомври Мария Франческа починала на 26 декември в местна болница от т.нар. синдром на внезапната детска смърт. Тя живеела с родителите си - роми от Румъния, в лагер без вода и ток, заобиколен от железопътни линии и ниви, недалеч от парижкото летище Орли, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според в. "Паризиен" кметът на Шамплан Кристиан Льоклер първоначално обяснил отказа на общината бебето да бъде погребано в общинското гробище с липса на гробни места и добавил, че предимство имат онези, които си плащат местните данъци.

По-късно обаче Кристиан Льоклер отхвърли твърденията, че не е разрешил на ромското семейство да погребе бебето си в градските гробища, предаде Асошиейтед прес. По думите му сред градската администрация имало объркване какви са инструкциите му.

"Бих искал този маскарад да спре", призова Льоклер пред френска телевизия.

 "Да се откаже погребение на дете заради произхода му е гавра с паметта му, гавра с всичко онова, което е Франция", коментира премиерът социалист Манюел Валс в Twitter и определи случая като „обида за Франция”.

Председателят на Асоциацията срещу расизма и антисемитизма Ален Якубович заяви, че ще внесе случая в съда.

Редица депутати, правозащитници и антирасистки организации изразиха възмущение от отказа да бъде погребано детето. Френският омбудсман започва разследване.

Вчера кметът на съседното градче Вису Ришар Тренкие предложи гробно място за детето и то ще бъде погребано там днес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини