От х:

Днес в x:

Полицаи демонстративно обърнаха гръб на кмета на Ню Йорк

Десетки хиляди полицаи се събраха на погребението на полицая Вънцзян Лю, който на 20 декември бе убит заедно с партньора си Рафаел Рамос. 

Докато кметът на Ню Йорк Бил де Блазио произнасяше похвална реч за Лю, десетки полицаи демонстративно се обърнаха с гръб. По този начин служителите на реда повториха протеста си от погребението на Рамос въпреки призива на шефа на полицията Уилям Бретън да не демонстрират гнева си, предоха световените агенции, цитирани от БТА.

Проявата на неуважение бе проведена край траурния дом, в който полицаят бе представен като въплъщение на американската мечта - имигрирал от Китай на едва 12-годишна възраст и посветил се да помага на другите в новата си родина.

Жестът на полицаите, гледащи речта на кмета на големи екрани, засили напрежението между градоначалника и редовите служители на реда въпреки опита му да ги успокои. 

Де Блазио доскоро открито симпатизираше на протестиращите срещу полицейското насилие и нареди нюйюркските полицаи да носят камери на униформите си, чрез които да се контролира поведението им.

Вънцзян Лю и Рафаел Рамос бяха застреляни на улица в Бруклин от мъж, решил по този начин да отмъсти за загиналите през последните месеци от ръцете на полицаи няколко афроамериканци.
На възпоменателната церемония се присъединиха директорът на ФБР Джеймс Коми и членове на Конгреса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини