От х:

Днес в x:

Украйна временно изключи електрозахранването на Крим

Украйна временно e спряла електричеството на Крим по обяд днес, предава "Ройтерс".

Преди един час Украйна едностранно изключи изцяло електроснабдяването на Република Крим и град Севастопол, заяви енергийният министър на новата руска територия Сергей Егоров тази сутрин, цитиран от ТАСС и БТА.

Преговаряме с Украйна, за да поднови електроснабдяването, каза той.

Пред "Ройтерс" представител на украинското енергийно министерство потвърждава, че захранването е било прекъснато поради несъобразяване на Крим с режима на консумация в условията на енергийната криза: "Веднага щом потреблението влезе в определените стойности, то ще бъде възстановено."

Според изказване на украинския министър на енергетиката Владимир Вемчишин на правителствена среща по-късно това вече е факт, пише "Ройтерс".

От тази пролет Крим и Севастопол са субекти на Руската федерация, а Киев ги разглежда като окупирани територии.Според Егоров Крим взема мерки, за да повиши собственото производство на електроенергия, за да осигури ток поне на половината от полуострова и да не бъдат прекъснати мобилните връзки.

Русия е подписала в понеделник договор с Украйна за транзита на електроенергия на територията на Крим, съобщи вчера пред журналисти кримският ръководител Сергей Аксьонов.

По думите му, договорът гарантира непрекъснати доставки на електроенергия от Украйна за Крим. "Средствата се изплащат на Украйна изцяло", увери той. В пиковите часове зависимостта на Крим от украинските доставки на ток е 70 до 90 на сто, посочва ТАСС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини